Bir Japon bölge mahkemesi, ülke tarihinde ilk defa, bir kişiyi uzaktan kripto madenciliği davası yüzünden hapse mahkum etti. Dava Coinhive kullanıcılarının polis tarafından tutuklanması ile başladı. Ancak bu olay, daha önce kullanılmış olan ve internet sitesi ziyaretçilerinin bilgisayarları aracılığıyla kripto para madenciliği yapma olaylarından biraz farklı.
Hapis Cezası
Pazartesi günü Japon medyası, bir adamın başka insanların bilgisayarlarını onların rızası olmadan uzaktan kullanılan bir araç aracılılığıyla kripto para madenciliği yapmak için kullandığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldığını yazmıştı.
Nikkei isimli kaynağa göre, Sendai Bölge Mahkemesi 2 Temmuz tarihinde 24 yaşında işsiz bir genci üç yıllık erteleme ile beraber bir yıllık hapse mahkum etti.
”Sendai Bölge Mahkemesi üç yıllık ceza ertelemesi ile birlikte 1 yıllık hapis cezasına karar verdi. Madenciliğin kötüye kullanımı ile ilgili davanın cezası, ülkede türünün ilk örneği olmakta.”
Bu gelişmenin, Haziran ayında belirli internet sayfalarını ziyaret eden kullanıcıların rızası veya haberi olmadan, bilgisayarlarını kripto para madenciliği için kullanan çeteye yapılan operasyon sonrası olması da dikkat çekici. Polis yakın zamanda 10 eyaletten 16 kişiyi yakalamış ve 3 tanesini de tutuklamıştı.
Olay Online Oyun Yüzünden Mi Oldu?
Nikkei ve Kahoku kaynaklarının yayınladığı haberler, kullanılan uzaktan madencilik programının adını veya spesifik olarak Coinhive’ın kullanılıp kullanılmadığı konusunda bilgi vermiyor.
Konuya yakın bir kaynak ise bu olayın herhangi bir internet sitesindeki araç ile değil de, bunun yerine online bir oyun içerisinde kullanılan hile programlarından bir tanesi ile yapıldığını ifade ediyor.
Kahoku’nun açıklamaları şu şekilde:
”Karara göre, suçlu, herhangi bir haklı yönü olmadan, Ocak ve Şubat ayları içerisinde bir madencilik programını, online oyunlarda avantaj elde etmeye yarayan başka bir programın içerisine yüklemiş. Daha sonra bunu kendi bloğunda yayınlamış ve başka bir kişi bunu bilgisayarına indirdikten sonra madencilik yapmaya başlamış.”
Ünlü güvenlik araştırmacısı Dr. Takagi Hiromitsu bu olay hakkında ”Bu dava internet üzerinden Coinhive ile alakalı değil, onun yerine bir online oyunun hile programı ile alakalıydı.” yorumunda bulundu.
Farklı Bir Yasal Statü
Avukat Takashi Hirano, Coinhive’ın iki kullanımı arasında fark olduğunu düşünüyor. Kendisi yakın zamanda Japon polisi tarafından hakkında dava açılan Moro-san’ı temsil etmekte. Moro-san kendi internet sayfasına Coinhive yükleyip, siteye giren kullanıcıların rızası olmadan kripto para madenciliği yaptığı gerekçesiyle 909 dolarlık bir cezaya çarptırılmıştı.
Hirano:
”Bence Coinhive’ı kendi internet sitenizde kullanmak ve bunu bir hile programına entegre etmek arasında büyük farklar var.”
Dahası, oyunlar için olan hile programları Japonya’nın Haksız Rekabeti Önleme Yasasına aykırı olduğu gerekçesiyle yasa dışı olarak kabul edilmekte. Hapis cezası alan kişinin böylesine bir cezaya çarptırılmasının sebebi olarak da bu gösterilmekte.