Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japon Polisinin Coinhive Yüzünden Soruşturduğu Kişilerin Açıklamaları

Japon polisi bir süredir Coinhive gibi site ziyaretçilerinin rızası alınmadığı halde ‘uzaktan madencilik’ yapılmasına olanak tanıyan yazılımların peşinde. Polisin yürüttüğü soruşturmalar dahilinde sorgulanan ve mallarını kaybeden kullanıcılar, yaşadıkları durumlar hakkında bazı yorumlarda bulundular.

Soruşturmalarda Sorun Olabilir

Japon polisi bir süredir Coinhive gibi site ziyaretçilerinin onayına gerek olmadığı halde madencilik yapmaya yarayan yazılımları kullanan site sahiplerinin peşindeydi. Site sahipleri bu tarz yazılımlar sayesinde sitelerini ziyaret eden kullanıcıların işlem gücünden faydalanarak kripto para madenciliği yapabiliyorlar.

Japonya’nın 10 farklı bölgesine bağlı polis ekipleri bir araya gelerek bu tarz yazılımlardan faydalanan 16 kişiyi yakaladı ve bu kişilerin üçü için tutuklama kararı çıkartıldı.

Ancak bazı uzmanlar polis tarafından yürütülen bu soruşturmalarda bazı endişe verici gelişmeler yaşandığını düşünüyorlar. Ünlü güvenlik araştırmacılarından olan Dr. Takagi Hiromitsu yakın zamanda bu durumla ilgili bazı sorunlar olduğunu belirtmişti. Hiromitsu’nun dikkat çektiği en önemli hususlardan biri polisin bu soruşturmalara başlama zamanı. Coinhive gibi yazılımlar bundan bir süre önce anti-virüs programlarınca ‘virüs’ olarak nitelendirilmeye başlamış ve Japon polisi de bu yazılımları o zaman araştırmaya başlamıştı. Ayrıca Japonya’da Coinhive ile ilgili ulaşılabilen yazıların büyük çoğunluğu Trend Micro adlı bir anti-virüs şirketiyle yapılan röportajlara dayanıyor. Dr. Hiromitsu’nun yaptığı yorum şu şekilde:

“Olay gayet basit, anti-virüs şirketlerindeki kişiler insanları tehdit edebilecek kadar varlıklılar. Dolayısıyla bu şirketler her şeyi siber suç olarak yaftalayıp, kendi ürünlerinin reklamını yapıyorlar.”

Yazının yukarıdaki kısmında bu soruşturmalara 10 farklı bölgeden polis ekibinin katıldığını belirtmiştik. Buradaki da şöyle bir sorun var: bu ekiplerden ciddi bir kısmının siber suçla mücadele alanında herhangi bir tecrübesi yok. Tabii bunu söylerken Tokyo polisini hariç tutuyoruz. Hatta Tokyo’daki polis departmanı yakın zamanda bu tarz yazılımları kullanan site sahiplerine şöyle bir uyarıda bulunmuştu:

“Eğer siteyi ziyaret eden kullanıcılara böyle bir araç kullanıldığına dair net bir şekilde bildiri verilmiyorsa bu türdeki bir kullanımın suç olarak sayılma ihtimali vardır.”

Coinhive kullanan kişilerden biri de bu açıklamayı baz alarak yapılan soruşturmaları eleştiriyor. Açıklamada da görüldüğü üzere bu tarz bir kullanımın suç olarak sayılmasının yalnızca bir ‘olasılık’ olduğu belirtiliyor ancak Japon yetkililer bu ‘olasılığa’ dayanarak insanları tutuklamaya başladılar bile. Bu durumdan şikayet eden Coinhive kullanıcısı da ülkedeki yetkililerin bu soruşturmaları duruma yasal yönden herhangi bir açıklık gelmediği halde yürüttüklerini savunuyor.

Bu konuda hakkında Bitcoin.com’a konuşan Coinhive kullanıcısı, “şu anda soruşturulan ya da tutuklanan kişilerin Coinhive’ı büyük ölçüde geçtiğimiz Eylül ayında kullanmaya başlamış kişiler” olduğunu ve bu kişilerden bazılarının, polis soruşturmaları başlamadan uzun bir zaman önce bu aracı kullanmayı zaten bıraktıklarını belirtiyor. Kullanıcı ayrıca “Coinhive’ın bir suç olma ihtimalinin 10 Aralık’ta konuyla ilgili bir yazı yayınlanıncaya dek belirtilmediğini” de söylüyor.

Sorunlardan bir diğeri de Japon medyasının olaya tek yönüyle yaklaşıyor olması. Durumdan şikayetçi olan kullanıcının iddiasına göre Japonya’daki bazı televizyon kanalları ve gazeteler, ortada ne gibi bir sorun olduğunu dahi anlamıyorlar.

Eski Bir Kullanıcının Hikayesi

Japonya’da bağımsız tasarımcılık yapan ve daha önceden kendi sitesinde Coinhive programını kullanmış olan Moro-san, Kanagawa bölgesine bağlı polis ekipleriyle yaşadığı tecrübesinden bahsetti. Kanagawa Tokyo’nun güneyinde bulunan bir sahil bölgesi. Moro-san, bu bölgeye bağlı yetkililerle yaşadığı tecrübeyi şöyle özetliyor

“Utanç verici. Hayatımda ilk kez o zaman polis tarafından götürüldüm.”

Moro-san Coinhive adlı programı geçtiğimiz yılın Eylül ayında kullanmaya başladı ancak Kasım ayının başlarında kullanmayı bıraktı. Kendisi aradan üç ay geçtikten ve Şubat ayının başlarına gelindikten sonra polis tarafından arandı. Moro-san o sırada Shibuya’da çalıştığını belirttikten sonra yetkililer doğrudan kendisinin çalıştığı yere doğru yola koyuldular, Moro-san’ı evine götürdüler, arama emrini gösterdiler ve evini aradılar. Moro-san’ın iddiasına göre yetkililer tarafından sunulan tek açıklama kendisinin bilgisayar virüslerinin yayılımıyla ilgili bir yasayı çiğnemiş olduğu yönündeydi.

Polis daha sonra kendisini sitesi hakkında sorgulamaya devam etti. Moro-san’ın başından geçenler şu şekilde:

“Saatler süren sorgu sonrasında sebebin Coinhive olabileceğini fark ettim. Polis daha sonra sunucu bilgilerini ve her türlü hesap bilgisini kontrol etti. Aradan geçen 10 saatten sonra bir masaüstü, bir dizüstü olmak üzere iki adet bilgisayara ve bir akıllı telefona el konuldu.”

Moro-san’ın evini arayan polis daha sonra oradan ayrılarak Moro-san ile ilerleyen bir zamanda yeniden irtibata geçileceğini söyledi.

Moro-san Mart ayına gelindiğinde Kanagawa bölgesine bağlı polis ekipleri tarafından yine sorguya alındı. Polis kendisine Coinhive hakkında sorular sordu ve parmak izlerini aldı. Moro-san sorgu bittikten sonra serbest bırakıldı ve daha önceden el konulmuş olan eşyaları (biri hariç) kendisine iade edildi. Moro-san’a o gün teslim edilmeyen eşyası masaüstü bilgisayarıydı. Polis bu bilgisayarı daha sonra teslim etti etmesine ancak bilgisayarda işletim sistemi de dahil olmak üzere her türlü veri silinmişti.

Moro-san Mart ayının sonlarına gelindiğinde savcılıkta yeniden sorgulandı ve 100 bin yen (4 bin 200 ₺) para cezasına çarptırıldı. “Hem zihinsel hem de fiziksel olarak harap düştüğünü” söyleyen Moro-san “artık kendini işin akışına bıraktığını” belirtip şöyle ekledi:

“Coinhive’dan elde ettiğim en son gelir bin yenden (41 buçuk ₺) daha azdı. En düşük para çekme limiti de 5 bin yen olduğu için hiç kar edememiş oldum.”

Coinhive programının ne kadar etik olduğu elbette başka bir yazıda tartışılabilir ancak Japon yetkililerin Coinhive programı üzerinden yürüttükleri soruşturmaların epey eleştirildiği bariz ortada.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment