Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Borsa Yatırım Fonları, Bitcoin Fiyatını 35 Bin Dolar Yapacak

Bir kripto para araştırma grubuna göre, Bitcoin fiyatları, bitcoin temelli borsa yatırım fonlarının (ETF) popülarite kazanmasının ardından 35 bin dolarlar seviyesine gelecek ki bu da, çok uzun bir süre sonra gerçekleşmeyecek.

35 Bine Yolculuk: Kurumsal Yatırımcılar mı ETF’ler mi?

Bir kripto para hedge fonu olan BlockTower kurucu ortağı Ari Paul, yaptığı açıklamada orta vadeli yeni bir rallinin, 2018 bitmeden önce, kurumsal yatırımcıların sektöre gelmesi ile başlamasının, yüksek olasılık olduğunu belirtti.

Paul, yaptığı açıklamada kripto para sektörüne kurumsal yatırımcının girmesini engelleyen son bariyerin net bir koruma aracı olmaması olduğunu belirtirken, Coinbase’in bu noktada koruma ve depolamayı sağlayacak ürününün çıkmasının ardından; birçok kişinin bu sektöre giriş yapacağını ve kurumsal yatırımcının parasının, piyasaya gireceğini belirtti. Paul, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

”Kurumsal para, kripto para sektörüne 2017 ortasından sonra yavaş yavaş girmeye başladı. Ancak süreç, birçoklarının tahminin aksine, daha yavaş ilerliyor. Bu, paranın gelmeyeceği anlamına ise asla gelmiyor. Birçok parçanın bir araya gelmesi lazım ki, sektöre yüklü miktarlarda para aksın. Bunlardan biri koruma ve depolama sorunlarının çözülmesi. Ancak başka şeyler de lazım. Yani Coinbase gelip bir çözüm sunacak ve herkes bir anda 100 milyon dolar yatıracak diye bir şey yok. Ancak bu da tabii ki etmen olur.”

Kurumsal yatırımcının parasının sektöre gelmesi, Bitcoin gibi kripto paraların fiyat artışı yaşaması için gereken tek şey değil. Bazı araştırmalara göre de, kripto para temelli borsa yatırım fonlarının gelmesi, yeni bir rallinin fitilini ateşleyebilir ve Iron Wood firmasının araştırmacıları da, tam olarak böyle düşünüyor.

Piyasanın ciddi bir düzeltme yaşadığı aşikar, hatta 2014’den beri en sert üçüncü düzeltme ile karşı karşıyayız. Bitcoin fiyatı, Aralık’taki zirveden neredeyse yüzde 70 oranında değer kaybetti ve piyasada özellikle kısa vadede ciddi bir korku hakim. Birçok yatırımcı parasını çekerken, sürecin şu aşamada ne yöne evrileceğini kestirmek de hayli güç.

Bazı otoriteler de, içinde bulunduğumuz sürecin bir nevi  ‘yelken doldurma’ olduğunu belirtirken, firmaların ve kurumların sessizce gelecek ralliyi hazırlayacak şeyler üzerine çalıştığını ifade ediyor.

Iron Wood CEO’su Michael Strutton, ETF’lerin SEC tarafından onaylanmasının, sektör için büyük bir gelişme olduğunu belirtirken; bu durumun Bitcoin fiyatını 26 ila 44 bin dolar arası bir yere taşıyacağına olan inancını belirtti. Strutton, şöyle konuştu:

”ETF’ler 24 milyon Amerikalı yatırımcı alır ve bu momentumla dünya çapından 14 milyon kişi bu işe girerse, bu yaklaşık 400 milyar dolarlık bir paranın sektöre girdiği anlamına gelir. Bitcoin işlem hacmi 326’dan 110’a düştü ve buna 400 eklersek bu rakam da fiyatı rahatlıkla 26 ila 44 bin dolar arasına getirecektir.”

ETF’lerin durumu

Amerika’da yer alan büyük bir kripto para borsası olan Gemini’nin de sahibi olan kripto para girişimcileri Winklevoss kardeşler, son dönemde kendi ETF’leri olan Coin isimli bir proje üzerine çalışmalar yürütüyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı ETF başvurusu SEC tarafından reddedilen SolidX de, Van Eck firması ile birlikte çalışarak bu şansını arttırmak istiyor.

Bloomberg’de ETF analisti olarak görev yapan Eric Balchunas yaptığı açıklamada VanEck ile yapılacak bir iş birliğinin -ki VanECK bir ETF firması ve portföylerinde 70 ETF ve 45 milyar dolar var- SolidX’in onaylanma şansını çok fazla arttıracağına olan inancını ifade etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment