Site icon Koin Bülteni

Japonya’daki Bağımsız Kuruluştan Gizlilik Odaklı Kripto Paralara Yasak!

japonya-dijital-para

Toplamda 16 farklı kripto para borsasından oluşan ve öz-düzenleme ilkesiyle çalışan Japonya Dijital Para Borsaları Derneği (JVCEA), 18 Haziran’da yeni bir duyuru yaparak kara para aklama, içeriden ticaret, piyasa manipülasyonu gibi eylemlerin gerçekleşmesini önleyecek ve müşterini tanı (KYC) yükümlülüklerini arttıracak yeni bir kılavuz yayınladı. Yayınlanan yeni kılavuzda içeriden ticaret vakalarına karışmış borsa çalışanları için belli başlı cezalar uygulanacağı da belirtiliyor.

Yayınlanan kılavuzda vurgulanan en önemli noktalardan biri ise Japonya’daki kripto para borsalarının artık Zcash ve Monero gibi kripto paraları desteklememeleri gerektiği oldu. Bu tarz gizlilik odaklı kripto paralar anonimlik açısından kullanıcılara ciddi avantajlar sağladığı için yetkililer bu tipteki koinlerin kullanım alanlarından endişeleniyor olabilirler.

Elbette getirilen bu düzenlemeler hükümet kaynaklı değiller ve dolayısıyla yasal bir yükümlülük taşımıyorlar. Ancak bu düzenlemelere uymayı reddeden kripto para borsaları sektördeki itibarlarını da zedeleme riskini almış oluyorlar.

Bu düzenlemeleri getiren JVCEA, Japonya merkezli kripto para borsalarından Coincheck’in bundan birkaç ay önce yaşadığı hack saldırısı sonrasında kurulmuştu. Derneği oluşturmak için Japonya Blockchain Derneği (JBA) ve Japonya Kripto Para Şirketleri Derneği (JCBA) bir araya geldiler. JVCEA’nın misyonu Japonya’daki kripto para borsalarını güvence altına almak ve kripto para sektörüyle ilgili yasal düzenlemelere öncülük etmek.

Japonya Finansal Hizmetler Kurumu (FSA) da özellikle Coincheck’in yaşadığı 500 milyon dolardan daha fazla zararla sonuçlanmış hack saldırısı sonrasında ülkedeki kripto para borsalarını çok daha yakından takip etmeye başladı. FSA yetkilileri yaşanan saldırı sonrasında kripto para borsalarını bizzat denetlemeye başladı ve ülkede yetkililerin taleplerine uygun seviyede hizmet vermeyen bazı borsalar kepenk indirmek durumunda kaldılar.

Şu anda dünya genelindeki pek çok hükümet kripto para konusu hakkında ne gibi adımlar atılması gerektiğinden bihaber. Bu alanda belli başlı çalışmalar yürütmeye çalışan hükümetler ise belli bir noktada yine bu alandaki şirketlerden ve uzmanlardan danışmanlık almak durumunda kalıyorlar çünkü kripto paralar hakkında yeterli bilgiye sahip değiller. Hükümetlerin bu yetersiz bilgisi sonucu da özellikle son zamanlarda kripto para sektörüne odaklanmış, kendi kendini düzenleyen organizasyonların ortaya çıktığını görüyoruz.

Kripto paralar hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan hükümetlerin, kripto para sektörüne yönelik yasal bazlı çalışmalar yürütmesi sektör için pek de olumlu olmayan sonuçlar doğurabilir.

Japonya’daki JVCEA’ya benzeyen ve yine öz-düzenleme ilkesiyle ilerleyen Güney Kore merkezli Blockchain Derneği de 17 Nisan’da kendi kılavuzunu yayınlamıştı. Blockchain Derneği’nin yayınladığı kılavuzda da para aklama, içeriden ticaret gibi yasa dışı faaliyetlere karşı alınabilecek önlemlerin üzerinde duruluyordu.

Exit mobile version