Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kaspersky Zararlı Mobil Kripto Madenci Yazılımları Hakkında Uyarılarda Bulundu

Önde gelen siber güvenlik firmalarından birisinin açıklamasına göre, kötü niyetli kişiler fidye yazılım yöntemi yerine ‘kripto-gasp’ yöntemine doğru ilerliyor.

Rus siber güvenlik şirketi olan Kaspersky Lab, yeni yayınladığı bir raporda fidye yazılımların – zararlı bir dosyanın bilgisayarınıza giriş yapması ve istenilen fidye belirtilen adrese gönderilene kadar bilgisayarınızı kilitlemesi – neredeyse %50 oranında düşüş yaşadığını ve bu olayın sorumlularının kripto madenciliği yapmayı sağlayan zararlı yazılımlara yöneldiğini ifade etti. Raporda yer alan bilgilere göre hackerların bu yönteme geçiş yapmasının sebebi, kripto madenciliğinin fidye yazılım yöntemine göre çok daha karlı olması.

Kaspersky yapılan basın açıklamasında Nisan 2016 ile Mart 2017 verilerinin, Nisan 2017 ile Mart 2018 verileri ile karşılaştırıldığını ifade etti. Elde ettiği sonuçlara göre kullanıcıların bilgisayarını kilitleyen fidye yazılımların 2017’den 2018’e kadar olan süre boyunca %44.6’ya yakın bir düşüş yaşadığını belirtti. Aynı zaman periyotu içerisinde kripto madenciliği yapmayı sağlayan zararlı yazılım oranı ise %44.5 oranında artış göstermiş.

Dahası, 2016 yılında 1.87 milyon olan yasa dışı madencilik olayları 2017’nin sonuna doğru tahmini 2.7 milyon gibi bir sayıya ulaşmış.

Kaspersky bu oranların daha da artmasını beklediğini ifade etti ve bunun sebebi olarak da mobil madencileri gösterdi.

Raporda şunlar yer alıyor:

”Şu an mobil madenciler sayesinde ek bir madencilik büyümesi çok olası gözüküyor. Şimdilik bu sektör büyümekte ancak çok sabit bir hızda. Ancak suçlular mobilden yapılan madenciliğin bilgisayardan yapılan madenciliğe eşit kar getirdiği bir yöntem bulduklarında, mobil madencilik bir anda öne çıkacaktır.”

Rapor özellikle Çin ve Hindistan’da yaşayan vatandaşları tırnak içerisine alıp bu kişilerin dünya çapındaki akıllı telefonların tahmini 3’te 1’ine sahip olduklarını ifade etti.

”Fidye yazılım yöntemi siber suçlulara ciddi oranda ancak tek seferlik bir gelir kaynağı sağlarken, madenciler daha düşük oranda ancak çok daha uzun süreli bir getiri sağlayacaktır. Geçen yıl siber suçlular için ölçeğin ve hedefin ne olduğunu soruyorduk. Bu sene bunu soru olmaktan çıkardık. Madenciler dünya çapında yayılmaya devam edip daha çok insan çekecektir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment