Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kötü Amaçlı Yazılımlar, Sirkülasyondaki Monero Miktarının Yüzde 5’ini Kazdı!

Monero (XMR), açık ara kötü amaçlı madencilik yazılımı kullanan suçlular arasında en çok popülariteye sahip olan kripto para birimi olarak biliniyor. Yeni yapılan bir araştırmanın sonuçları da bunu doğrular nitelikte.

Sergio Pastrana ve Guillermo Suarez-Tangil isimli iki akademisyen, geçtiğimiz hafta konu ile ilgili araştırmalarını yayınladı ve hackerların sirkülasyondaki toplam Monero miktarının en az %4.32’sini kazdığını belirtti.

Pastana ve Suarez-Tangil konu hakkında şunları aktardı:

”Genel olarak, aktif en az 2.218 programın yaklaşık 720.000 XMR (57 milyon dolar) topladığını düşünüyoruz. İlginç olan ise tek bir program (C#623), 163.000’den daha fazla XMR madenciliği yaptı ki bu toplam bu yolla kazılan XMR miktarının %23’üne denk geliyor. Söz konusu program basın saatine göre hala aktif ve çalışıyor.”

Araştırmacılar bununla birlikte kötü amaçlı yazılım geliştiricilerinin ne oranda ellerindeki kripto para birimlerini hangi oranda nakde aktardığını bilmiyor çünkü kripto para birimleri yıl boyunca oldukça dalgalı dönemlerden geçti ve geliştiricilerin hangi tarihte ellerindeki XMR’leri itibari paraya dönüştürdüğünün bilgisi yok. Basın saatine göre ise belirtilen XMR miktarının yaklaşık değerinin, 40 milyon dolar olduğu biliniyor.

Araştırmada 2007 yılından 2018 yılına kadar toplam 4.4 milyon adet kötü amaçlı yazılım örneği analiz edilmiş ve bunların arasından 1 milyon tanesinin kötü amaçlı madencilik yazılımı olduğu tespit edilmiş. Kötü amaçlı yazılımları yayma taktikleri yazılımdan yazılıma değişse de, araştırmacılara göre en yaygın yöntem Dropbox veya GitHub gibi bilinen alt yapıları kullanmak olarak öne çıkıyor.

Araştırmada Monero kripto para biriminden sonra en çok bu yöntem için kullanılan ve izinsiz madenciliği yapılan kriptonun Bitcoin olduğu belirtilmekte. Bunun yanı sıra kötü amaçlı kişilerin 2013 ve 2014 yıllarında Dogecoin veya Litecoin madenciliğini de denediği ancak daha sonra tekrardan Bitcoin ve Monero’ya geçiş yaptığı ve bunun temel sebebinin söz konusu ikilinin daha kazançlı olmasından kaynaklandığı vurgulanmakta.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment