Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralar ile İlgili Bugün Mecliste Neler Konuşuldu?

Bugün Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın önderliğinde gerçekleşen kripto para yasası öncesinde Türk kripto para topluluğundan isimler ile konuşuldu. 

Görüşme sonrasında temsilcilerden Kamile Uray’ın açtığı Twitter yayınında mecliste görüşülenlerin detayları aktarıldı.

Aktarılan detaylarda devlet yetkililerinin oldukça ilgili ve dikkatli şekilde görüşmeye hazırlandığını belirten Sait Arslan: “Merkez Bankasından, SPK’dan, BDDK’dan, Hazine ve Maliye Bakanlığından, Cumhurbaşkanlığından yetkililer bizi dinlemek için geldiler.” dedi.

Temsilciler arasında “Survivor Semih”in bulunması sosyal medyada tepki çekti. Bunun üzerine Arslan sadece belirlenen kişilerin değil, bilgileri dışında olan kişilerin de toplantıda bulunduğunu ifade etti.

Vergilendirme konusunda sosyal medyada yayılan tepkilere de ikinci olarak değinen Arslan:

“Vergi konusunda herhangi bir şey teklif etmedik, onlar da teklif etmediler, vergi konusu ortada yok. Sadece “Blockchain İnsiyatifi” adlı gruptan 3 tane arkadaş dediler ki bizim cüzdanlarımız bankalar tarafından veya devletin belirlediği kurumlar tarafından güvence altında tutulabilir. Tutulursa da şu olur: Biz oraya para yatırdığımızda %5 kesinti geri geldiğinde yine %5 kesinti gibi bir şeyler düşünebilir.”

dedi.

Bu açıklamaların üzerine araya girerek eklemede bulunduğunu söyleyen Arslan:

“Öncelikle borsaların regülasyonunu, borsalara yatırdığımız paraları güvene alın, siz borsaları regüle edin, onlar size bir güvence versin, devlete teminatı versin diyerek düzenlemenin kişilerden önce borsalara gelmesini ilettik. Vergi konusunda ise hisse senedinden gelir vergisi alınmadığından, dolar alıp satarken sadece işletmelerin vergiye tabi olduğundan bahsettik. Bunlardan vergi alınmıyorken, kripto paralardan neden vergi alınmalı diye fikirlerimizi ilettik. Her alım satımda 1/1000 ya da 1/10000 gibi bir oran olabilir şeklinde düşünüyorlardı, bunu yapacaklarsa borsalar üzerinden yapın borsalar da size garanti versin şeklinde konuşuldu.”

dedi.

Genel anlamda temsilciler, dinleyen yetkili ve bürokratların kendilerini anladıklarını ifade ettiler. Yasayı nasıl yapacaklarını değil, kripto para sektöründe neler olduğunu ve nasıl olduğunu öğrenmek istediklerinden bir araya geldiklerini belirttiler.

Gerçekleşen görüşme sonrasında yetkililerin “kaş yaparken göz çıkarmamalıyız” şeklinde yorumladığını söyleyen Arslan toplantıda yetkililerin:

“Biz merkezi olmayan bir şeyi kendi kendimize düzenlemeye çalışırsak kendimizi dışarıya kapatacağız. Biz, nasıl bir düzenleme yapmalıyız ki sizi yurtdışına kapatmamalıyız, hem de yurtdışındaki kişiler Türkiye’de yatırımcı olabilir bunun üzerine çalışalım. Siz de bunun üzerine fikir verin. Kaş yaparken göz çıkarmayalım bunu anladık.”

dediklerini iletti.

Yetkililerde bu bilinci uyandırdıklarından kaynaklı olarak ciddi bir şeyi başardıklarını söyleyen Arslan:

“Biz ciddi bir şeyi başardık. Bu taslak bu halde gitseydi onlar nelere sebep olabileceğinin farkında değillerdi. Ancak şimdi farkına vardılar.” 

dedi.

Aytunç Yıldızlı ise görüşmeye “sanal” algısını kırmak için donanım cüzdanı getirerek yetkililere sunum yaptığını belirtti. Sunumda donanım cüzdanının kullanım şeklinden, neler yapabileceklerinden bahsettiğini ifade eden Yıldızlı, bunun yanında ise bu donanım cüzdanının arkasındaki şirketin değerlemesinden ve bu gibi nice firmaların elde ettiği yüksek değerlemelerden konuşarak Türkiye’nin gelecek uygun bir düzenleme ile tüm bu firmalara ev sahipliği yapabileceğini aktardığını söyledi. Ayrıca yasaklardan dolayı projelerini geliştiremeyen, başka ülkelere gitmek zorunda kalan insanların Türkiye’ye gelebileceğini aktardığından bahsetti.

Basın toplantısında yetkililerin “vergi konusunda karşılıklı olarak ortak düşünüyoruz” yorumları temsilcileri şaşırtsa da, “bekleyelim” şeklinde değerlendirildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!