Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralar İle İlgili Yapılan Anketler Tutarsız Mı?

Avusturalya Merkez Bankası (RBA) Ödeme Politikası Başkanı Tony Richards, araştırma şirketi Finder’ın Avustralya’da gerçekleştirdiği son anket raporuna inanmadığını söyledi.

Finder’ın Ağustos ayında gerçekleştirdiği ankete göre, neredeyse beş Avusturalyalıdan birinin kripto para yatırımı yaptığını söyleyen Richards, bu sonuçlara inanmadığını dile getirdi. Yayınlanan rapor, haftalarca ülke çapında gündeme konu olmuştu. Hatta anket sonuçları Teknoloji ve Finans Merkezi’nin ekim ayındaki nihai raporuna girerek, Avusturalya’daki son Senato Komite’sinde ele alınmıştı.

Ankete göre Avustralyalıların %17’si en az bir kripto paraya sahipken (%9 bitcoin, %8 ether, %5 dogecoin), %13’lük kısmı önümüzdeki 12 ay içinde almayı planladıklarını belirtti.

Richards, 18 Kasımda gerçekleşen Avusturalya Kurumsal Hazine Derneği’ne hitaben yaptığı konuşmada, rakamları ‘biraz mantıksız’ bulduğunu söyledi. Richards:

Çevrim içi anket sonuçlarının Avusturalya nüfusunun tamamını yansıttığını düşünmüyorum.

dedi.

Ayrıca Richards, yaşlılar, kırsal bölgelerde yaşayanlar ve internete erişimi olmayanlar gibi ‘nüfusun önemli kesimlerinin’ ankette ‘iyi yakalanmadığından’ bahsetti.

Richards’ın düşüncelerini destekleyen bir diğer konu ise Finder’ın yaptığı anket ve Avusturalya kripto para borsası Swyftx tarafından yaptırılan YouGov anketinin birbiri ile çelişmesidir. YouGov’un, 2.768 yetişkin  Avusturalyalı ile yaptığı ankette kripto para bulunduranların oranı %25 olarak tespit edilirken, Finder’ın anketinde ise bu oran yaklaşık %17’dir. Bu yüzdeler nüfusun tamamına oranlandığında Finder’a göre 4.37 milyon kişi kripto para sahibi iken bu sayı YouGov’a göre 6.42 milyondur.

Türkiye de bu süreçten geçti

Kripto para ile ilgili yapılan anketler için daha önce ülkemizde de benzer bir durum yaşanmıştı. 20 şubat 2021 tarihinde ana akım medya tarafından yapılan haberlerde, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre kripto para kullanımında Türkiye’nin %16 ile dünyada dördüncü, Avrupa’da ise birinci olduğu iddia edilmişti. Araştırmalar sonucu durumun böyle olmadığı, Dünya Ekonomik Forumu’nun, Statista’nın 2020 yılında yaptığı bir araştırmaya atıfta bulunduğu ortaya çıkmıştı.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!