Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kuzey Kore 2022 Yılında İşlenen Kripto Suçlarında Dünya Lideri -Rapor

Bir araştırma raporuna göre Kuzey Kore, 2022 yılında dünya çapında işlenen kripto suçlarında ilk sırada yer alıyor.

Coincub tarafından 27 Haziran tarihinde yayınlanan “Yıllık Suç Sıralaması: Kripto Suçunda İlk 5 Ülke 2022” başlıklı araştırma raporuna göre Kuzey Kore, bu yıl içerisinde belgelenen 15’ten fazla vaka ile dünya çapında işlenen kripto suçlarında ilk sırada yer aldı. Belgelenen vakalara göre yaklaşık 7.000 Kuzey Koreli bilgisayar korsanının siber saldırı yoluyla 1.59 milyar dolar fon topladığı tahmin ediliyor.

Yeraltı kripto ekonomisinin ölçeği ve bir dizi yüksek profilli dolandırıcılık nedeniyle listede ikinci sırada yer alan ABD, 14 kripto suçu vakası aracılığıyla 2 milyar dolarlık bir fon ele geçirdi.

Rusya, fidye yazılımları nedeniyle listede kendine üçüncü sırada yer bulurken büyük ölçekli dolandırıcılıkların, borsa saldırılarının ve ponzi şemalarının yaygın olduğu Çin, kripto suç sıralamasında dördüncü sırada bulunuyor. Çin, dünya çapında sahip olduğu %18’lik kripto suç hacmi payı ile dolandırıcılık vakalarında elde edilen fonlarda ilk sırada yer alıyor.

Yetki alanı içinde gerçekleşen birçok hack ve dolandırıcılık vakası, Birleşik Krallık‘ın beşinci sırada yer almasına neden oldu. Kurumsal düzenleme eksikliklerinin dolandırıcıların, fonların kaynağını ve hedefini gizlemesine izin vermesinden dolayı kripto dolandırıcılığı için küresel bir merkez haline gelen Birleşik Krallık‘ta sadece 2021 yılı içerisinde 7.118 kripto dolandırıcılık vakası bildirildi.

Coincub’ın kripto suçu listesinin geri kalanında sırasıyla Japonya, Hong Kong, Kanada, Britanya Virjin Adaları ve Seyşeller yer aldı.

Rapora göre kriptonun suç alanındaki ününe rağmen araştırmalar kripto ekonomisinin nispeten yasalara uygun olduğunu ortaya koyuyor. Coincub CEO’su Sergiu Hamza konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

Kripto dolandırıcılığı geçen yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış olsa da, %0,15 ile toplam kripto pazarının küçük bir bölümünü temsil ediyor. Suç faaliyetleri, dünyadaki gayri safi yurt içi hasılanın yalnızca (GSYİH) %2-5’ini oluşturmaktadır. Kripto işlemlerinin orantısız bir şekilde yasadışı faaliyetlerle ilgili olmadığı açıktır. Yine de insanların en iyi güvenlik uygulamalarını gözlemleyerek kripto suçları konusunda tedbirli olmaları gerekiyor.

Kripto suçlarına bir örnek olarak, Harmony’nin Horizon köprüsü geçtiğimiz hafta saldırıya uğramış ve köprüden 100 milyon dolarlık Ethereum (ETH) çalınmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!