Kripto Para Madencileri 22 Megatonluk Karbon Emisyonu Üretiyorlar
Yakın tarihli bir araştırmaya göre Bitcoin‘in elektrik tüketimi yılda yaklaşık 22 megatonluk CO2 emisyonuna yol açıyor. Bir kıyaslama olması için bunun Ürdün ve Sri Lanka gibi ülkelerin karbon ayak izine eşit olduğunu söyleyebiliriz.
Kripto para madenciliği yüzünden çok fazla elektrik tüketiliyor olması ve bunun doğaya zarar vermesi pek çok kişi tarafından eleştiriliyor. Bu durumu daha yakından incelemek isteyen araştırmacılar konu hakkında özel bir inceleme yaptılar. Bu araştırma gösterdi ki kripto para madenciliği gerçekten çok yoğun miktarlarda elektrik tüketimine yol açıyor.
Münih Teknik Üniversitesi’nde görev alan Christian Stoll, kripto para madenciliğinin “çok ciddi oranlarda elektrik tüketimine” yol açtığını belirtiyor. Stoll’un araştırmalarına göre günümüzde kripto para madenciliğinin en büyük sorunlarından biri bu süreçte kömür gibi kaynakların kullanılıyor olması.
Kripto para madenciliğinin çevreye tam olarak ne kadar zarar verdiğini söylemek güç. Şu ana dek bu konuyla ilgili birkaç farklı çalışma yapılmış olsa da ortak bir sonuca varıldığını söyleyemiyoruz. Bazı çalışmalar kripto para madenciliğinin küresel sıcaklık seviyesinin 2 dereceye kadar artırabileceğini öne sürerken bazı çalışmalar kripto para madenciliğinin büyük ölçüde yenilenebilir enerji ile yapıldığını ve bu yüzden çevreye o kadar fazla zarar vermediğini öne sürüyorlar.