Mehmet Şimşek Anlattı: İşte Kripto Para Düzenlemelerinde Yol Haritası!
Türkiye, kripto varlık ekosistemine yönelik detaylı ve kapsamlı bir düzenleme hazırlığı yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlemelerin yatırımcı güvenliği ve piyasa etkinliğini artırmayı hedeflediğini belirtti.
Türkiye, kripto varlık piyasasında yatırımcı güvenliğini artırmak, suç finansmanını önlemek ve finansal araç çeşitliliği sağlamak amacıyla kapsamlı ve detaylı bir düzenleme hazırlığı yapıyor. Buna paralel olarak kripto paralara yönelik ikincil düzenlemelerde sona gelindiği belirtilirken Mehmet Şimşek, yol haritasına ilişkin bazı sinyaller verdi.
SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül 17 Aralık tarihinde yaptığı açıklamada, kripto paralara yönelik ikincil düzenlemelerin çok yakında hayata geçeceğini duyurmuştu.
Detaylı Düzenlemeler ve Yeni Yükümlülükler
Türkiye, Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle kripto varlıklara dair yasal bir çerçeve oluşturmuştu. Şimdi ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan ikincil düzenleme taslaklarıyla sektöre ilişkin daha ayrıntılı esaslar getiriliyor.
Bu taslaklar, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş ve faaliyet esaslarını, sermaye yeterliliklerini ve iç denetim mekanizmalarını kapsıyor. Ayrıca hizmet sağlayıcıların risk bazlı sermaye yeterliliği şartlarını sağlaması, bağımsız denetime tabi tutulması ve müşteri varlıklarını koruyacak ilke ve esaslara uyması gerekiyor.
Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Bakan Şimşek, düzenlemelerin diğer ülkelere kıyasla oldukça detaylı ve kapsayıcı olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:
Sermayeye ilişkin risk bazlı düzenleme örneği, diğer ülke otoritelerinin düzenlemelerinde yer almıyor. Attığımız bu adımlar, piyasanın etkin olarak işlemesi ve yatırımcılar nezdinde de güven ortamı oluşmasına imkan sağlayacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarına kontrollü yükümlülükler veren, çerçevesi net şekilde belirlenmiş, piyasa aktörlerince de uygulanabilir nitelikte kurallar bütünü oluşturmayı amaçladık.
Taslaklara göre kripto varlık platformlarında listelenecek varlıklar için bir listeleme komitesi kurulacak. Ayrıca kaldıraçlı işlemler, türev sözleşmeler ve kredili işlemler gibi riskli finansal işlemler daha önce de birçok kez belirtildiği üzere yasaklanacak. Platformlar, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ile entegre çalışarak müşteri bakiye bilgilerini düzenli olarak raporlamak zorunda olacak.
Bu düzenlemelerle, hizmet sağlayıcıların yalnızca SPK izniyle faaliyet göstermesi ve mali, operasyonel ile teknik yükümlülükleri yerine getirmesi sağlanacak. Şimşek ayrıca şu ifadeleri kullandı:
Söz konusu düzenlemelerle yatırımcı işlemleri kayıt altına alındığından kripto varlık işlemlerinde daha güvenli bir ortam oluşturulmuş olacak. Ülkemiz finansal piyasaları açısından, global piyasalara paralel şekilde finansal araç çeşitliliği ve fintek ekosisteminin geliştirilmesi yönüyle piyasalara yeni bir araç kazandırmış olduk. Ayrıca suçun finansmanının engellenmesi yönüyle bu düzenlemelerin büyük katkı sağlamasını bekliyoruz.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 20 Eylül tarihli bülteninde kripto paralara ilişkin yatırımcı koruma tedbirlerini genişletmeye odaklanmış “Ödünç kripto varlık işlemleri ve kaldıraçlı işlemler yapılamaz. Müşterilerin cüzdanlarında saklanmayan kripto varlıkların anahtarlarının platformda tutulması zorunludur.” diye eklemişti.