Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Metaverse Mental Sağlığımızı Nasıl Etkileyecek?

Metaverse evreni her yeni proje ve aldığı yatırımlar ile günden güne büyüyen bir ekosistem olmaya devam ediyor. Uzmanlar, ekosistem geliştikçe dahil olacağımız evrenin psikolojimiz üzerindeki etkilerinin neler olacağı hakkında düşüncelerini aktardı. 

Konserler, etkinlikler, mağazalar metaverse içerisinde yerlerini almaya devam ederken, gerçek dünyada yapabileceklerimizin bu evrende de gerçekleşebileceğini kanıtladı. Covid-19 pandemisi nedeniyle evlere kapandığımız dönemlerde çevrimiçi aktivitelerimiz çoğaldı, öyle ki; insanlar iş toplantılarını hatta arkadaş buluşmalarını online platformlar üzerinden yapmaya başladı. Metaverse ise insanlara seçilmiş bir çevrim içi gelecek sunuyor. Peki bilinçli olarak girdiğimiz bu Matrix evreni psikolojimizi nasıl etkileyecek?

Bilişsel Davranışçı Terapisti Peter Klein, metaverse evreninde geçirilecek zamanın insanların mental sağlığını nasıl etkileyeceğini açıkladı. “Metaverse, fiziksel olarak konum değiştirmeden kişisel deneyimi kolaylaştıran bir köprü görevi görebilir. Pandemi ve merkeziyetsiz yapılar, insanların metaverse ile etkileşime girebilmeleri için uygun bir ortam hazırladı.” diyen Klein, insanların birbirleri ile herhangi bir şekilde iletişime girmelerinin bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Aynı zamanda birçok insanın sosyal fobilerden yana dertli olduğunu ve çevrim içi etkileşimlerin bu sosyal fobileri yenebileceğinden bahseden psikoterapist, gerçek dünyada sosyal ortamlarda olmaktan çekinen insanların metaverse aracılığı ile daha sorunsuz bir şekilde sosyalleşebileceğini söyledi. Sanal gerçeklik pek çok açıdan insanların korkularını yenmelerinde yardımcı olabilir. Örneğin; yükseklik korkusu olan bir kişi sanal gerçeklik aracılığı ile yüksek bir binanın tepesine daha kolay tırmanabilir. Bu noktada, gerçekliğin sanal bir algı olması insanları psikolojik olarak daha rahat hareket edebilmesini sağlayabilir.

Öte yandan, metaverse evreninin sağladığı bu güven, sosyal fobilerin daha da güçlenmesine neden olabilir. Örneğin; evden çıkma korkusuna sahip bir insan bu güvenli ortama bağlanacağı için gerçek dünyada topluluklar içinde olmayı tamamen bırakabilir. Yapılan araştırmalar, insanların yüz yüze iletişimin mental açıdan daha güçlü olmalarına katkı sağladığını belirtmektedir. Peter Klein, eğer daha uygun seçenekler varsa, tamamen metaverse evreninde yaşamanın sağlıksız olacağını ifade etti.

Klein “Metaverse’in büyük faydalar sağlayabileceğine inanıyorum. İnsanların çok uygun bir şekilde bağlantı kurmasını sağlayabilir. Fakat hiçbir zaman yüz yüze iletişimin sağladığı faydaları sağlayamayacak.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!