Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mike Green: Çin Bitcoin’in ‘Fişini Çekebilir’ mi?

Bitcoin hakkındaki şüpheci fikirleriyle tanınan Logica Capital stratejisti Mike Green, Anthony Pompliano’nun programında bitcoin ve madencilik faaliyetleri üzerine açıklamalarda bulundu. Green’e göre bitcoin madenciliğinin belirli ülkelerde yapılıyor olması bitcoin’in merkeziyetsiz yapısına zarar veriyor.

Stratejist Mike Green, bitcoin’in yasa dışı faaliyetlerde kullanıldığına inanıyor. Bitcoin’in geniş çapta kabul göreceğine inanmayan Green, bitcoin’in saldırılara açık olduğunu belirtiyor. Ona göre, sistem güvenli olmadığı için bitcoin herhangi bir ülkenin kontrolüne geçebilir.

Bu durumda merkeziyetsizlik var diyemeyiz

Stratejist, bitcoin madenciliğinin en çok Çin, Rusya ve İran’da yapıldığını vurguladı. Bu ülkelerde yapılan madencilik faaliyetleri, bitcoin hash oranının %90’ını oluşturuyor. Green, bitcoin’i kimin yarattığını bilmediğini, böylesine bilinmezlikler barındıran ve düşünce deneyinden öteye gidemeyecek bir varlığın kendisini çok iyi pazarladığını söyledi.

“Bilinmezlikler silsilesi içindeki bitcoin kimler tarafından destekleniyor? Bunun cevabını belki de hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz. Fakat şu bir gerçek; Çin, Rusya, İran gibi ülkeler hash kontrolünün büyük bir kısmına sahip.”

Green, madencilik faaliyetlerinin bu ülkelerde yasaklanması halinde büyük bir kayıpla karşılaşmayacaklarını dile getirdi. Örnek olarak Çin’i veren stratejist, “Eğer Çin tüm madencilerin fişini çekse yılda 7 milyar dolar gibi bir kaybı olur. Bu kayıp Çin için hiçbir şey.” dedi. Bu ülkelerde engellenecek madencilik faaliyetleri, ABD ve diğer ülkelerdeki bitcoin işlemlerini negatif yönde etkileyebilir.

Kripto paralar yasa dışı faaliyetlerde kullanılıyor

Mike Green, kripto para sektörüne ait verilerin güvenilir olmadığını söyledi. Elliptical şirketinin siber suç raporuna atıfta bulunan Green, raporda geçen “Kripto paraların yasa dışı faaliyetlerde kullanım oranı %2’dir.” sonucunun manipülasyona açık olduğunu ima etti. Her ne kadar dolar, euro gibi fiat para birimleri suçlular tarafından daha yüksek oranda kullanılıyor olsa da kripto para işlemlerine ait veriler güvenilir olmadığı için %2 oranına güvenmek uygun değil.

Green, bu tutarsızlıklar içinde kripto paraların yasa dışı faaliyetlerde kullanım oranının %40 civarında olması gerektiğini ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!