Nasdaq tarafından yayınlanan bir rapora göre hisse piyasalarına ve borsalara bilgi işlem hizmeti veren şirketler Blockchain teknolojisinden faydalanma konusunda biraz geç kalıyorlar.
Nasdaq tarafından verilmiş yetkiyle Celent adlı bir araştırma firması tarafından yürütülen araştırmaya göre hisse piyasaları için altyapı oluşturma hizmeti veren şirketler, dağıtılmış ana defter teknolojisinin (DLT) faydalarını henüz fark edebilmiş değiller.
Yayınlanan rapora göre araştırmaya katılan şirketlerin yalnızca yüzde 5’i Blockchain teknolojisinin belli bir ölçüde kullanıyor. Buna kıyasla şirketlerin yüzde 40’ı bulut bilişimden faydalanıyor, yüzde 70’i robotik süreç otomasyonunu kullanıyor, yüzde 35’i ise yapay zeka teknolojisinden yararlanıyor.
Araştırmaya katılan IT şirketlerinin yüzde 70’i Blockchain teknolojisi üzerinden bazı denemeler yürüttüğünü söylüyor ancak şirketlerin yüzde 20’si, Blockchain teknolojisini kullanmak gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtiyor. Şirketlerin yüzde 5’i ise bu alanda yeteri kadar uzmanlığa sahip olmadığını belirtiyor.
Yapılan araştırmada bilişim kurulu başkanları, teknolojiden sorumlu başkanlar, kıdemli teknoloji uzmanları yer alıyor. Ayrıca bu sonuçlara dünya çapındaki piyasalara altyapı hizmeti veren 20 lider şirket üzerinden ulaşıldı.
Yayınlanan rapor Celent’in kıdemli analistlerinden olan Arin Ray ve Josephine de Chazournes tarafından yazıldı. Raporun yazarlarına göre bu sektördeki şirketler Blocchain teknolojisini doğrudan kullanmaya başlamadan önce bu teknolojinin gerçekten ‘istikrar, hız ve güvenlik’ sağlayacağından tam anlamıyla emin olmak istiyorlar. Yazarlara göre özellikle bu üç faktör (tabii bir de yasal düzenlemeler) Blockchain teknolojisinin günümüz piyasalarındaki konumunu ciddi ölçüde etkiliyor.
Ray’e göre Blockchain teknolojisinin büyük çaplı piyasaların altyapısında kullanılması biraz “zaman alabilir.” De Chazournes’ye göre ise sektördeki her hissedar birleşip Blockchain’e dayalı bir proje oluştursa dahi mevcut sistemi değiştirmek çok zor olur.
İspanya merkezli bir banka olan BBVA geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada blockchain teknolojisinin henüz “ham olduğunu” ve çeşitli sorunlar barındırdığını söylemiş, bu sorunlara örnek olarak bu teknolojiye dayalı “para birimlerinin değişkenliklerini” örnek göstermişti.
Rusya’daki merkez bankasının ilk başkan yardımcısı olan Olga Skorobogatova da Mayıs ayında yaptığı açıklamalarda Blockchain teknolojisiyle ilgili benzer yorumlarda bulunmuş, teknolojinin henüz büyük sektörlerde kullanılamayacağını söylemişti.