Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Merkez Bankası Başkan Vekili: Blockchain’in Olgunlaşması Gerekiyor

Rus Merkez Bankası başkan vekili Olga Skorobogatova, bir açıklama yaparak Blockchain teknolojisini değerlendirdi. Blockchainin şu aşamada kurumsal anlamda tamamen kullanıma girmek için yeterince olgun olmadığını belirten başarılı yönetici, St. Petersburg’da düzenlenen Ekonomi forumunda konuya ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Skorobogatova forumda teknoloji ile ilgili açıklamalar yaptı ve Blokcchain’in halen eksikleri bulunduğunu ve Blockchain’in geliştirilmesi gereken yanları olduğunu belirtti. Başarılı yöneticiye göre, teknoloji kripto paralar dışında genel olarak kurumsal işlerde kullanılmak şu an için uzak. Merkez bankası başkan vekili Blockchain konusunda en önemli iki eksikliğin ölçeklenebilme ve güvenlik olduğunu belirtirken, büyük çapta kullanım için bu iki sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.

Skorobogatova, Blockchain uygulamalarını kullanım alanlarına göre iki başlık altında topladı. Buna göre birincisi, Blockchain sistemlerinin merkezi olmayan alt yapılar kullanması ki buna iki örnek Corda ve Ripple gibi banka ödemelerinde kullanılan iki büyük sistem. Skorobogatova’ya göre ikinci kullanım alanı ise Ethereum ve Hyperledger’ın da yaptığı gibi, akıllı kontrat sistemleri ile şirketlere yardım etmek.

Daha sonra konuyla ilgili açıklamalarına devam eden başarılı bankacı; teknoloji üretmiş olmak için teknoloji üretmenin doğru bir hamle olmayacağını belirtirken; Rusya olarak bu yıl ve sonraki yıllarda yeni gelişen ve değişen teknolojilere ayak uydurabilmek için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ve bu uğurda ciddi kaynak harcayacaklarını belirtti. Blockchain konusunda da faydacı bir tutum izleyeceklerini belirten Skorobogatova, eğer uygun görürlerse teknolojiyi seve seve kullanacaklarını kaydetti.

Daha önce Blockchain teknolojisi ile ilgili olarak kesinlikle devrimsel ve yatırım yapılmaya uygun ifadelerini kullananan başarılı yönetici, bununla birlikte o dönem de vatandaşlarını kripto paraların taşıdığı çeşitli riskler konusunda uyarmayı ihmal etmemiş ve vatandaşlarını dikkatli olmaya çağırmıştı. Kripto paraların ve Blockchain teknolojisinin tamamen yasal zeminde kontrol altına alınıp kullanımının artmasının yedi ila on yıl sürebileceğini belirten Skorobogatova, bunu zamanla göreceklerini de belirtmişti.

Bu arada bu hafta başında çıkan haberlerde, Rusya’da merkez bankası kontrolündeki ilk pilot ICO’nun önümüzdeki günlerde çıkacağı ve ICO’nun Sberbank’ın öncülüğünde gerçekleşeceği belirtilmişti.

Ayrıca Rus hükümeti de Blockchain ve kripto para yasaları konusunda çalışmaya devam ediyor. Parlamentoda, bu hafta içinde kripto paralar ve blockchaini ilgilendiren yeni yasa taslağının ilk üç maddesi onaylanmıştı.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment