NFT Gibi Yeni Teknolojiler Sanata Yatırım Talebini Artırabilir
Deloitte tarafından yapılan araştırmaya göre sanat dünyasındaki varlık yöneticilerinin yaklaşık üçte biri, müşterilerinin sanat eserlerine yatırım yaparken non-fungible tokenlara (NFT) yönelebileceğine inanıyor.
Deloitte tarafından 2021 yılı için paylaşılan sanat ve finans raporunda sanat dünyasındaki trendlerden birinin dijitalleşme, sanallaşma ve tokenization olduğu açıklandı.
Varlık yöneticilerinin %33’ü müşterilerinin NFT’lere yatırım yapma fikrine ilgi duyabileceğini belirtirken, sektördeki uzmanların %24’ü ve geleneksel sanat koleksiyonerlerinin %25’i de bu görüşe katıldı.
Non-fungible token kullanımını benimseyen varlık yöneticilerinin yüzdesinin, sektördeki yasal belirsizlikler sebebiyle yakın zamanda büyük bir artış göstermesi beklenmiyor.
DappRadar verilerine göre NFT pazarının işlem hacmi, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla sekiz kat büyüyerek 10.7 milyar dolara ulaştı.
Tokenization ve NFT gibi sanat dünyasında yeni yatırım ürünleri doğurmuş teknolojilerin sektörü olumlu yönde etkilemesini bekleniyor. Varlık yöneticilerinin %58’i, piyasadaki likiditenin yeni teknolojiler ve büyüyen online platformlar sayesinde iyileşeceğini düşünüyor.
Varlık yöneticilerinin neredeyse yarısı; online işletmelerin ve teknolojilerin sanata yatırım talebini artıracağını öngörürken, bu oran uzmanlar ve koleksiyonerler için sırasıyla %48 ve %59 oldu.
Genç koleksiyonerlerin %85’i blockchain teknolojisinin sektördeki egemen çalışma şeklini değiştirmesini bekliyor. Daha yaşlı koleksiyonerler arasında bu görüşe katılanların oranı %52 oldu.