Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BAE, Çin, Hong Kong ve Tayland Dijital Para Araştırmasında Bankacılık Devleriyle Çalıştı

Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Hong Kong ve Tayland’ın merkez bankaları, bankacılık sektörünün dev isimleri ile yaptıkları iş birliği sonucunda dijital merkez bankası paraları (CBDC) için 15 kullanım alanı belirledi.

Dijital para testleri için oluşturulmuş mBridge projesine iştirak eden BAE, Çin, Hong Kong ve Tayland merkez bankaları; özel sektörden katılımcılarla yapılan çalışma sonucunda sınır ötesi ödeme işlemlerinde karşılaşılan yüksek maliyet, düşük hız ve operasyonel karmaşıklık sorunlarının, dijital merkez bankası parası ile giderilebileceğini tespit etti.

19 finans kurumunun, 2 bankacılık birliğinin ve 1 borsanın katıldığı test çalışmasında Çin’in önde gelen dört devlet bankasının yanı sıra Goldman Sachs, HSBC, Societe Generale, Standard Chartered ve diğer isimler yer aldı.

Kısaca mBridge olarak anılan Çoklu CBDC Köprüsü projesi; bu dört ülkenin ve Uluslararası Ödemeler Bankasının (BIS) iş birliğiyle, dağıtılmış defter teknolojisinin (DLT) kapasitesini ölçmek ve CBDC’nin sınır ötesi işlemlerin altyapısını ne şekilde iyileştirebileceğini değerlendirmek için başlatıldı.

Tayland’ın merkez bankası tarafından paylaşılan broşürde dijital merkez bankası parası altyapısının; şirketlerin token şeklinde ihraç ettiği tahvillerin sınır ötesi mutabakatı, forex işlemleri, ticari ödemeler, sınır ötesi e-ticaret, tedarik zinciri finansmanı dahil olmak üzere 15 alanda kullanılabileceği belirtildi.

Dünya Bankası istatistiklerine göre Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Hong Kong ve Tayland arasında gerçekleşen uluslararası ticaret işlemlerinin 730 milyar dolarlık hacmi bulunuyor. Dijital merkez bankası parası altyapısı, bu işlemleri iyileştirebileceği için çalışmalar sırasında bu kullanım alanına öncelik verildi.

Temeli 2019’daki Inthanon-LionRock çalışmasına dayanan mBridge projesinin ikinci aşaması bu yılın eylül ayında tamamlandı. Pilot çalışmasının 2022 boyunca devam etmesi bekleniyor.


Görsel: Pekin seması, Jeremy Zhu, Pixabay, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!