Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BAE, Çin, Hong Kong ve Tayland Merkez Bankalarından Ortak Dijital Para Deneyi

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ile dört merkez bankası tarafından yürütülen pilot çalışmasına göre yapılması günler süren işlemler, dijital para sayesinde neredeyse gerçek zamanlı olarak tamamlanabilir.

Uluslararası Ödemeler Bankası İnovasyon Merkezi; Hong Kong Para Otoritesi, Tayland Merkez Bankası, Çin Merkez Bankası Dijital Para Enstitüsü ve Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile birlikte bir çoklu dijital merkez bankası parası (mCBDC) prototipi geliştirdi.

Inthanon-LionRock projesinin ikinci aşamasını oluşturan çalışmaya göre mCBDC, mevcut sistemlerle 3-5 günde tamamlanan işlemlerin süresini 2-10 saniyeye; nostro-vostro hesaplarının, hazine ile döviz işlemlerinin ve yasal uyumluluk maliyetlerini ise yarı yarıya düşürebilir.

Inthanon-LoinRock’ın ilk aşamasına yalnızca Hong Kong Para Otoritesi ve Tayland Merkez Bankası katılım göstermiş, bu çalışmada R3’nin blockchain platformu kullanılmıştı.

Projenin ikinci aşamasında ConsenSys, PwC, Forms HK ile iş birliği yapıldı ve Ethereum ile Hyperledger Besu teknolojileri kullanıldı.

Hong Kong Para Otoritesinden Howard Lee, dijital merkez bankası parası için yapılan araştırmalarda BIS İnovasyon Merkezi ve diğer merkez bankaları ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin merkez bankalarının da katılımıyla ölçeği büyüyen projenin bir sonraki aşamasında, “üretime hazır bir ağın” prototipi oluşturulmaya çalışılacak.


Görsel: Uluslararası Ödemeler Bankası binası (görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!