Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NFT’lerin Barındırdığı Riskler Nelerdir?

NFT’lerin 2021 yılına damgasını vurması ile birlikte NFT’lere ve pazar yerlerine yoğun ilgi gösterildi. İnternetin ve dijital dünyanın geleceği Metaverse ve bunun temelleri olarak nitelendirilen NFT’lerin avantajlarının yanında riskleri de bulunmuyor mu? Sizler için bu riskleri değerlendirdik.

1-) Regülasyonlar

Her ne kadar birçok olumlu özelliği olsa da NFT’leri art niyetle kullanan insanlar da bulunmuyor değil. Örneğin NFT’lerin alım satımında alıcı ve satıcının kimliğinin belirsiz olması sebebiyle kara para aklama olayları karşımıza çıkabilir. Devletler bu ve buna benzer durumlara engel olmak amacıyla çeşitli düzenlemeler getirebilirler. NFT’ler adına çeşitli yasalar çıkabilir, çıkarılan yasalar NFT sektörünü olumsuz anlamda etkileyebilir.

2-)Değerleme

Kimileri için NFT’ler sanat eserlerinden ibaret olsa da kimileri işin ticari boyutunu ön planda tutuyor. İnsanlar NFT alıp satarak para kazanmaya çalışıyor. Bu durum bazen olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Bunun sebebi ise NFT’lerin çok hassas bir değer yapısına sahip olmasıdır. Örneğin 10 ETH gibi bir değere sahip olan NFT sonradan 1 ETH’den işlem görebilir.

Kıtlık, nadirlik sistemi gibi çeşitli parametreler olsa da NFT’lerin değeri büyük oranda alıcının ona biçtiği değere bağlıdır. Örneğin EtherRock adlı bir proje sadece 100 adet bulunan bir taş koleksiyonu sunuyor. Bu taşlar herhangi bir amaca hizmet etmiyor veya herhangi bir işlevleri bulunmuyor. Ancak bu taşlardan biri yaklaşık olarak 1.3 milyon dolara satıldı. Anlayacağınız o ki herhangi bir işlevi olmasa da insanlar sadece övünmek için büyük meblağlar ödeyebiliyor ve bu da NFT’leri olduğundan daha değerli gösterebiliyor.

3-)Depolama ve Saklama

Satın aldığınız NFT’lerin nasıl depolandığı ve saklandığı güvenliği açısından oldukça önemlidir. NFT’ler, Ledger gibi fiziksel cüzdanlarda, IPFS gibi merkeziyetsiz ağlarda, merkezi olan sabit sunucularda ve kripto cüzdanlarda depolanabilir.

Sahip olduğunuz cüzdanların anahtar kelimelerini (seed key) unutmanız cüzdanınıza tekrar erişemeyeceğiniz anlamına geliyor. Satın aldığınız NFT’nin IPFS gibi merkeziyetsiz değil sabit bir sunucuda depolanması, sunucu saldırıya uğradığı takdirde veya herhangi bir şekilde çökmesi durumunda NFT’lerinizi kaybetme riskini barındırıyor.

4-)Akıllı sözleşmeler

Akıllı sözleşmeler blockchain ağı üzerinde işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan kontratlardır. Ancak bezen akıllı sözleşmelerde açıklar bulunabilir. 10 Ağustos 2021‘de Poly Network hackerlar tarafından saldırıya uğradı. Akıllı sözleşmedeki açıklardan yararlanan hackerlar bu saldırıda yaklaşık 610 milyon dolar değerinde token çaldı. Her ne kadar hackerler çalınan paranın bir kısmını iade etse de bu olay blockchain güvenliğinin sorgulanmasına sebep oldu. NFT’lerinizi bulundurduğunuz ağlar da bu tarz saldırılara maruz kalabilir.

5-) Dolandırıcılık

NFT’lerin takip edilebilirlik özelliği kopya veya sahte eser olayının önüne geçse de hala dolandırıcılık olayları geçekleştirilebiliyor. Kimileri orijinal eserlerin kopyalarını üreterek insanları dolandırmaya çalışırken, kimileri ise ünlü bir artist kimliğine bürünerek eserler satmaya çalışıyor. NFT üretiminin basit ve maliyetsiz bir şekilde yapılabilmesi bir avantaj olsa da bu gibi durumlarda olumsuz sonuçlar yaratabiliyor.

Bu riskleri nasıl en aza indirirsiniz?

Yukarıda bahsedilen bütün durumlarda yapılan herhangi bir illegal işlem olmadığı için böyle olaylara maruz kalmanız durumunda herhangi bir otoritenin yardımcı olma yükümlülüğü bulunmuyor. Bu durumlara maruz kalmamak için NFT satın almadan önce satın aldığınız platformu, NFT’nin artistini, varsa ait olduğu projeyi, kodlama biliyorsanız akıllı sözleşmelerini incelemenizde fayda olacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!