Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Olumsuz Şartlar Bu İki Sanatçıyı NFT ile Buluşturdu

Pandemi, işsizlik, ekonomik kriz gibi olumsuz şartlar bazı sanatçı ruhlu insanları NFT’lerle buluşturmuşa benziyor. NFT sanatçıları SadexKedu ve Lorento da onlardan bazıları oldu. Şimdi gelin iki başarılı sanatçının hikayesini öğrenelim.

Marmara Üniversitesi grafik tasarım bölümü son sınıf öğrencisi olan SadexKedu, Ponçik adlı kedisiyle birlikte sanatını konuşturmak için sosyal medyanın nimetlerine başvurmaya karar verdi.

SadexKedu

Twitter sayesinde NFT’lerle tanıştı

“Twitter’dan portre çizdiğime dair bir tweet atmıştım ve yaklaşık 30 bin kişiye ulaşmıştım şanslı bir günümde. Metin isminde hiç tanımadığım biri bana bu konuyla ilgili bilgilendirici bir mesaj atmıştı. İşlerimi beğendiğini söyleyip teknolojinin bu yönünü gösterme iyiliğini yaptı.” diyen SadexKedu, Metin Bey’e çok şey borçlu olduğunu söylüyor. Aralık ayından beri ise NFT dünyasının aktif bir üyesi.

Üsküdar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım bölümü mezunu Lorento da Covid19 pandemisi nedeniyle iş arama sürecinden olumsuz yönde etkilendi ve NFT dünyasını keşfetti. Kendisine ufak bir portföy oluşturan Lorento, kasım – aralık ayından beri bu dünyanın içinde.

Lorento – Hypnosis (Kaynak: Rarible)

Sanata gerçekten değer veren koleksiyonerler var

SadexKedu, ilk NFT’sini platforma yüklediğinde pek bir beklentisi olmadığını çünkü hesabının onaylı olmadığını belirtiyor. Sanatçı, ilk zamanlarda insanların onaylı hesaplardan alışveriş yapmak istediklerini varsaydığını ifade ediyor. 

“Türkiye’de sanat işlerine sürekli biçilen düşük fiyatlar ve işimizin önemsiz bir şeymiş gibi davranılarak önünün açılmaması, benim de kendi işlerime fiyat biçmem konusunda olumsuz bir baskı oluşturmuştu.”

SadexKedu, bu düşüncesi sebebiyle ilk eserlerini çok düşük fiyatlardan satışa koyduğunu söylüyor. Fakat şunu da ekliyor, “İşin içine girdikçe, insanların içine karıştıkça NFT’lerin değerlendirilme biçimini anladım. Sanata gerçekten değer veren ve küçük sanatçılara destek olup hayatlarını değiştirmelerine sebep olan birçok koleksiyoner var”.

Bir eser nasıl NFT’ye dönüştürülüyor?

Platform olarak Rarible’ı kullanan Lorento, gas ücretlerinin yüksek oluşuna değinerek, “NFT dünyasına girdiğimde 5 dolara bir eser yüklerken şu an yer geliyor 100 dolar vermek zorunda kalıyoruz.” diyor.

Sanatçının aktardığına göre bir eseri NFT platformuna aktarmak pek de zor değil. Sosyal medya hesabına fotoğraf yükler gibi yaratılan eser platforma yükleniyor, sonra platform bu eserin NFT’ye dönüştürülüp dönüştürülmeyeceğini soruyor. NFT’ye dönüştürürseniz cüzdanınızdan gas ücreti kesiliyor ve işlem tamamlanmış oluyor. En basit haliyle işlem bu şekilde.

NFT dünyasında problemler var mı?

SadexKedu, NFT platformların teknik problemlerinden dem vurdu. “Platformlar böyle bir patlamaya hazır değillerdir herhalde.” diyen sanatçı, bazen NFT destek ekiplerinden kolay bir şekilde yanıt alınamadığından söz etti. Fakat söylediğine göre, platformlar kendilerini bu konuda geliştiriyor.

Lorento, NFT’nin topluluk tarafından yeni benimsenmeye başlayan bir sektör olduğunu düşünüyor. Bu yüzden “Zamanla her şey rayına oturacaktır.” diyen Lorento, etik değerler gereği sektörde çeşitli yanlış ve hukuksuz durumlar olması halinde gerekli önlemlerin alınmasını istediğini ifade ediyor.

SadexKedu: The Deadly Protector (Kaynak)

Peki ya geçinmek?

SadexKedu, hala öğrenme sürecinde olduğu NFT’ler için küçük meblağlarla işe başladığını belirtiyor. Buna rağmen, yaşamını iyi bir şekilde idame ettirecek kadar kazanç elde edebildiğini paylaştı.

Lorento ise ilk satışını NFT dünyasına girdikten bir ay sonra yaptığını söylüyor. Satışını ise 0,25 ETH’ye yapmış.

Sanatçıların kripto paralarla arası nasıl?

“Kripto paralarla NFT’nin içine bu kadar girip de ilgilenmemek imkansız.” diyen SadexKedu, alım-satım yaptığını ve Bitcoin’i olduğunu söyledi.

Sanatçı Lorento, 2018 yılından beri kripto paralarla ilgileniyor. Yatırım yaptığından bahseden sanatçı, belirli bir favori kripto parası olmadığını, şartlara göre değişiklik gösterdiğini belirtti.

“NFT’nin sanat kısmında balon yok”

Lorento, NFT’nin her alanında bir çılgınlık olduğunu söylüyor. “Bu token ticareti boyutunda da böyle, sanat tarafında da inanılmaz fiyatlara eserler satılıyor. Oyun tarafında yine çılgınca bir talep var.” diyen sanatçı, NFT’lerin kendi alanları dahilinde değerlendirmesinin daha doğru olacağına inanıyor. Çünkü ona göre hepsi farklı amaçlar için kullanılıyor ve üretiliyor.

Çılgınca bir talep olmasına rağmen Lorento, NFT tarafında bir balonlaşma görmediğini belirtti.

“Balonlaşma suni bir büyümedir ve geçicidir ancak ben NFT sanat tarafının geçici ve suni olduğunu düşünmüyorum. Hatta dünya çapında geleneksel sanat koleksiyonerleri de bu alanı daha fazla keşfettikçe NFT’nin sanat alanına olan talebin artacağını düşünüyorum.”

Bu dünya bambaşka sektörlere doğru evrilecek

Banksy’nin bir eseri satılıp yakıldı. Her şeyin NFT yapılabileceği konuşulur oldu. SadexKedu, geleneksel olarak tuval kullanarak sanatını icra edenlerin bu işleri geleneksel bir şekilde yapmaya devam ettiklerini söyledi.

“Bunları tokenize etmek, dijital olmayan dünyadan yok oluyor demek değil tabi ki. Geleneksel sanat çok kıymetli ve gelişmiş ülkelerde varlığını sürdürmeye devam edecek bir dünyadır.”

Bununla birlikte, SadexKedu dijital sanatın yakın gelecekte sanatı farklı bir noktaya taşıyacağına dair inancı olduğunu da ekledi.

Sanatçı Lorenzo ise konuya daha farklı yaklaşıyor. NFT’nin önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde çok farklı sektörlere yayılacağına inanıyor. “Her şeyin dijitalleştiği dünyada sanat neden dijitalleşmesin?” diyen sanatçı, sanat ve tasarım bölümlerinde tasarım programlarının öğretildiğini söylüyor.

“Bu öğrenilen programlarla birlikte eğer kişinin yeteneği varsa müthiş sanat eserleri ortaya çıkabiliyor. Bence dijital sanatın rolü önümüzdeki yıllarda çok önemli bir yere gelecek.”

Lorento: Midnight Routine (Kaynak)

Sanatçılardan tavsiyeler

SadexKedu, NFT sanat dünyasındaki insanlarla iletişim içinde olmanın çok büyük bir önemi olduğuna vurgu yaptı. “NFT sanat kısmında insanlar birbirleriyle sürekli bir iletişim içerisindedir ve bu gruba dahil olmadan bir başarıya ulaşma ihtimaliniz pek kalmıyor.” diyen sanatçı, ardından işin kopya ve çalıntı kısmına değiniyor.

“Özellikle çalıntı, internetten kaydedilmiş bir şeyler yükleyeyim derseniz rezil olabilirsiniz. Böyle şeyler çok yaşanıyor. Tavsiyem, bu işe de müşterinize yaptığınız iş ciddiyetinde yaklaşmanız olur. Kolay para diye bir şey yoktur. Bütün dünyaya açık ve çok geniş bir kitleden bahsediyoruz. Emek vermeden öne geçmek burada mümkün değil.”

Lorento ise işin meraklıları için “henüz tren kaçmadı” diyor. Bunun için araştırıp öğrenmelerini tavsiye ediyor.

“NFT dünyasına girdiklerinde para kazanmak yerine sanatlarını sürekli geliştirmeye odaklansınlar, gerisi gelecektir. Herkes iyi para kazanmak ister ancak parayı getirecek olan da sanatınızın ne düzeyde geliştiği kadar ne kadar dikkat çektiği ve sizin bunu insanlara nasıl sunduğunuzdur. Topluluk ile iletişim çok önemli. Sanatımızı geliştirmeliyiz, bunun için çabalamalıyız diye düşünüyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!