Site icon Koin Bülteni

Piyasada Fiyatlar Çok Dengesiz: Gelin Stabil Koinler İle Tanışın

Stabil Koin Para

Stabil Koin Para

Kripto para sektörü ve fiyatlar arasındaki korelasyon nedir diye insanlara sorsak; alacağımız ilk cevap muhtemelen dengesiz olur. Gerçekten de bazı dönemlerde sektördeki koinlerin fiyatlarında çok kısa sürelerde çok ciddi dengesizlikler yaşanabiliyor. Ancak bu denli fiyat oynaklıklarının olduğu bir piyasada; fiyatı hemen hemen hiç oynamayan ve aslında tek gayesi de bu olan bazı koinler de mevcut ve biz onların bazılarını iyi tanıyoruz. Gelin bu içeriğimizde onlara daha da yakından bakalım.

Öncelikli olarak isimlendirmek gerekirse, Tether gibi fiyatı genelde sabit olan koinlere stabil koin deniyor. Temel olarak iki çeşit stabil koin bulunuyor. Bunlardan birincisi dolar, euro veya başka bir para birimine fikse olan stabil koinler iken, ikincisi ise fiziksel bir ürün destekli stabil koinler olarak karşımıza çıkıyor. İşte karşınızda, bir değere karşı sabitlenmiş olan stabil koinlerin en önde gelen formları:

Tether (USDT)

TrueUSD (TUSD)

Dai (DAI)

BitCNY (BITCNY)

1-) Tether (USDT)

Tether, tüm bu stabil koinler arasında en çok bilineni ve en popüler olanı. Temel olarak her zaman 1 USDT, 1 dolar yerine geçiyor denebilir. Şeffaf, herkese açık ve güvenli bir Blockchain platformu üzerine inşa edilen sistemin ürünü olan Tether dönem dönem çok ufak da olsa düşüşler yaşayabiliyor. Örneğin bu yazının kaleme alındığı dakikalarda yüzde 0,15’lik bir düşüşle 0.99 dolardan işlem görüyordu. Piyasa hacmine göre tüm kripto paraların yer aldığı listede 15. sırada yer alan Tether’in günlük işlem hacmi ise yaklaşık 2.5 milyar dolar.

2-) TrueUSD (TUSD)

İsminden de anlaşılacağı üzre, TrueUSD de aynı Tether gibi Amerikan dolarına sabitlenmiş durumda ve 1 TUSD, 1 Dolar’a denk geliyor. Sektörde yakaladığı ciddi bir ivme olmasına karşın aslında proje; özellikle de Tether’e kıyasla hayli yeni. Tether’in aksine çok daha iyi yasal sınırlar içinde geliştirilmiş proje için geliştiriciler; sadece kripto para piyasasını kullanım alanı olarak görmüyor. Buna göre, TUSD’ler çeşitli ekonomik pazarlarda ve ATM’lerde de geçerli olabilir.

Özellikle Binance listelenmesinin ardından fiyat anlamında ciddi bir problem yaşayan koin, şu sıralarda yüzde 1’e yakın bir düşüşle yeniden 1 dolara fikse olmuş durumda. Şu anda işlem hacminde 15. sıradaki Tether’e oranla bir hayli geride olan koin, bu alanda tam 392. sırada kendine yer buluyor ancak Binance’de işlem görmeye başlaması elbette ki yerinde geçici olduğunu bizlere işaret ediyor.

3-) Dai (DAI)

Yine merkezi olmayan bir stabil koin olarak karşımıza çıkan DAI, aslında bir değer deposu olarak da işlem görüyor. Fiyatı asla taahhüt edilen bir seviyenin altına düşmeyen bu stabil koin; Tether ve TUSD’nin aksine dolar ile net bir ilişkide bulunmuyor ancak o da, aynı o koinler gibi 1 dolar olarak fiyatlanıyor.

Dai Stable Coin ekosistemi üzerinde geliştirilen koin, şu sıralarda ise yüzde 0.31’lik bir düşüşle 0.99 dolardan işlem görüyor ve toplam işlem hacmi olan 37.6 milyon dolar ile kendine 268. sırada yer buluyor.

4-) bitCNY (BITCNY)

Bitshares Blockchain’i üzerinde hareket eden ve merkezi olmayan bir kripto para olan bitCNY’nin madencilik ile çıkarılma şansı yok. Tether ve TUSD’deki dolar ilişkisinin aksine, bitCNY’nin ilişik olduğu para birimi ise Çin Yuan’ı. Gerçek dünyadaki ürünlerin fiyatlarını takip edebilmek için oluşturulmuş bu koine aslında alt koin demek dahi çok doğru değil.

Şu anda yüzde 0.21’lik yükseliş ile 0.16 dolardan işlem gören koin; 38.3 milyon dolarlık işlem hacmi ile piyasa sırasında kendine 260. basamakta yer buluyor.

Exit mobile version