Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Putin G20 Zirvesinde Dijital Teknolojiyi Överek Bitcoin’i Mi Vurguladı?

Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin 20 büyük ekonomiden hükumetler ve merkez bankası yöneticileri için düzenlenen uluslararası bir forum olan G20 Hamburg Zirvesi’nde dijital teknolojilerin önemini vurguladı.

Putin şunları söyledi:

“Küresel ekonominin yeni bir sanayi düzenine geçişi dijital teknolojinin gelişmesinin altında yatıyor. G20’nin bu alandaki uluslararası düzenlemelerin şekillendirilmesinde öncü bir rol üstlenebileceğine inanıyoruz.”

Putin’in dijital teknolojilerin geliştirilmesi ve düzenleyici sistemlerin teknoloji sektörünün büyümesini kolaylaştırmak için yapılması gerektiği konusunda oldukça geniş bir yorumda bulunmasına rağmen, hızla büyüyen teknoloji sektörü üzerinde uluslararası yönetmelikler yapılması gerektiği çağrısı Bitcoin ve kripto paralar ile ilgili olabilir.

Bitcoin son iki yıldır Japonya, Güney Kore, ABD, Avustralya, Filipinler ve Avrupa’da olmak üzere birçok ülkede düzenlenmiş ve yasallaştırılmıştır. Hindistan Bitcoin’i yasallaştırmaya ve yakın gelecekte hem işletmeler hem de kullanıcılar için düzenleyici gelişmeler sunmaya hazırlanıyor.

G20 Zirvesi’nde Putin dijital teknolojiler için uluslararası düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu. Bu dijital teknolojiler Bitcoin’i belirtiyor olabilir. Çin, Japonya, İngiltere ve ABD’yi de içeren G20 Zirvesi’ne katılan ülkelerin büyük çoğunluğu Bitcoin için hukuksal düzenlemeler yapmıştı. Rusya ve Hindistan ise Bitcoin ve kripto para ticareti hakkında herhangi bir düzenleme yapacağı konusunda netlik göstermiyor.

Peki Rusya Bitcoin’e hukuksal düzenlemeler getirip kabul edecek mi?

Haziran ayında CNBC, Rusya’nın Bitcoin’i bir para birimi değil de bir emtia olarak düzenlemelere tabi tuttuklarını belirtmişti. Pek çok ülke Çin gibi Bitcoin’i bir emtia olarak algılar ve düşünür.

CNBC ile yaptığı röportajda Rusya Merkez Bankası’nın valisi Elvira Nabiulina şunları söylemişti:

“Bitcoin’in sanal bir para birimi olarak kabul edilebileceğini düşünmüyoruz. Bazı şüphelerimiz var, ekonomimizde dijital varlıkların tanıtılmasından avantaj sağlayacağımızı düşünmüyoruz.”

Bitcoin’in Rusya ekonomisi üzerindeki faydaları kısa vadede görülmedi. Ancak Rusya Merkez Bankası’nın gündelik tüccarlardan ve kurumsal yatırımcılardan Bitcoin’e yönelik artan talepleri göz önününde bulundurduğunu ve buna yönelik bir şeyler planladığını düşünüyoruz. Rusya’nın Çin gibi Bitcoin döviz piyasasının yer altına inmesi ve karaborsa pazarlarına girmesini önlemek için düzenlemelere gideceği görüşündeyiz.

Bitcoin’in Hukuksal Düzenlemeler ile Kabulünün Faydaları

Bitcoin ve Blockchain’e yatırım yapan bir yatırım firması olan Redwood City Ventures’ın ortağı Sean Walsh CNBC’ye verdiği röportajda Bitcoin’in düzenlenmesinin yatırımcıların artan taleplerini karşılamaya yardımcı olacağını ve Bitcoin’in suç teşkil eden işlerde kullanılmasını önlemeyi sağlayacağını söyledi.

Walsh “Perakende ve profesyonel yatırımcılar için hukuksal olarak düzenlenmiş ve yasalar çerçevesinde ilerleyen bir yapının çok destekleyici olduğu görüşüne katılıyorum. Çünkü tüm ağın meşruluğuna katkıda bulunuyor.” dedi.

Putin ve Rus hükumetinin dijital teknolojiler hakkında genel tavrı ve teknoloji pazarı üzerindeki uluslararası düzenleme talebi Bitcoin’i hukuksal düzenlemelerle kullanan ve onaylayan ülkeleri göz önüne aldığımızda Bitcoin’e fayda sağlayabilir. Ve bu açıklamalar belki de Rusya’nın Bitcoin’e karşı tavrında değişiklikler görüneceğinin habercisidir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment