Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple’dan Bir Bitcoin Eleştirisi Daha

Waterloo Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Anwar Hasan, Ripple’ın kripto parası XRP ile ilgili yeni bir araştırma yaptı. Prof. Hasan bu araştırmasında Bitcoin’in ve XRP’nin çevresel etkilerini inceledi.

Ripple geçtiğimiz günlerde Dünya Günü’nü kutlamak için XRP ile ilgili bir yazı paylaşmıştı. Şirketin bu yazısında XRP’nin Proof-of-Work (PoW) algoritmasını kullanmadığından bahsetmiş, XRP’nin çevreye Bitcoin ve Ether’a kıyasla çok daha az zarar verdiğine dikkat çekmişti.

Şirket şimdi başka bir yazı yayınladı. Bu seferki yazıda Prof. Hasan’ın çalışmalarına yer veriliyor.

Bitcoin’in Zararları

Bitcoin Proof-of-Work algoritmasını kullandığı için yeni BTC’lerin üretilebilmesi için madencilere ihtiyaç var. Bu madenciler bilindiği üzere Bitcoin kazabilmek için çok fazla miktarlarda elektrik harcıyorlar. Münih Teknik Üniversitesi’nin bir çalışması Bitcoin madencilerinin yılda 22 megaton karbondioksit salınımına yol açtıklarını gösteriyor.

Waterloo Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hasan, Ripple’ın Üniversitede Blockchain Araştırmaları Projesi (UBRI) kapsamında yeni bir araştırma yaptı. Prof. Hasan’ın araştırmalarına göre bir XRP düğümü işletmenin yıllık maliyeti hemen hemen 62.84 dolara denk geliyor. Buna karşılık olarak 1 adet Bitcoin kazmanın maliyeti 530 dolardan 26 bin 170 dolara kadar çıkabiliyor (2018). Prof. Hasan yaptığı bu çalışma sonucunda şunu söylüyor:

“Blockchainin en büyük sorunlarından biri elektrik tüketimidir. Bu yüzden Proof-of-work algoritmasının yerini alabilecek alternatifler bulmalıyız.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment