Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple, Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Gerginlik Büyüyor

Ripple, 29 Ocak günü SEC’nin iddialarına karşı yanıt verip XRP’nin menkul kıymet olmadığını savundu. Ripple’ın savunmasında XRP’nin genel özelliklerine dair birçok bilgi paylaşıldı. Üstünde durulan noktalardan biri, XRP’nin, Bitcoin ve Ether’dan farklı muamele görüyor olmasıydı.

Ripple’ın Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonuna verdiği yanıt büyük ölçüde, XRP’nin neden menkul kıymet sayılamayacağıyla ilgili. Şirket; 1) XRP’nin dijital bir para olduğunu, 2) Onun için ICO düzenlenmediğini, 3) XRP yatırımcılarının Ripple’da pay sahibi olmadığını, 4) Ripple’ın XRP yatırımcılarıyla sözleşme imzalamadığını ve daha farklı birkaç noktayı öne çıkardı.

ripple-sec-dava-karsi-yanit-xrp

Şirketin SEC’ye karşı kullandığı argümanların bir kısmı örnekler üstünden ilerledi. Burada kullanılan örnekler Bitcoin ve Ethereum oldu.

Diğer ülkeler bu üçlüyü aynı sınıfa koyuyor

Birleşik Krallık, Japonya ve Singapur; XRP’yi menkul kıymet olarak görmüyor. SEC bu ülkelerdeki regülatörlerden farklı yönde bir politika izlerken; Ripple bunun ABD’ye zarar verebileceğine inanıyor.

Ripple SEC’ye verdiği yanıtta, “Çin’in bitcoin ve ether madencilerini kontrol etmeye çalıştığını”, bunun ABD’nin ulusal güvenliği açısından risk teşkil ettiğini ifade etti. XRP’yi Bitcoin ve Ether’dan farklı bir sınıfa koyan SEC’nin, bu kararı nedeniyle 15 milyar dolar zarara yol açtığı vurgulandı.

‘Bitcoin’den daha iyi olması için tasarlandı’

XRP’nin “Bitcoin’den daha iyi olmak için tasarlandığı”, onun bitcoin’e kıyasla daha merkeziyetsiz olduğu söylendi. XRP; Bitcoin ve ether’ın aksine madencilik yoluyla üretilmiyor ve Ripple yönetimine göre bu, onu daha çevre dostu kılıyor.

Ripple’ın cüzdanlarında milyarlarca adet XRP tutuluyor. Şirket, Çinli madencilerin cüzdanlarında ne kadar fazla bitcoin olduğunu söyleyip, (Demek ki) bir emtia veya para birimi; sırf bir şirketin çok büyük rezervi var diye menkul kıymet sayılmıyor.” dedi.

‘Ether’a gösterilen muameleye güvendik’

2014 yılında gelişim aşamasında olan ether, o tarihte düzenlenen crowdfunding ile yatırım aldı. SEC, Temmuz 2018 tarihine gelindiğinde, ether’ın yasal durumuna ilişkin bir duyuru yaptı. Onun nasıl sınıflandırılacağıyla ilgili konuşan bir SEC yetkilisi; 2014’teki olayların değil ether’ın güncel durumunun esas alınacağını açıkladı.

Ripple; “SEC’nin aldığı bu karara bakıp, XRP’nin de aynı şekilde sınıflandırılacağını düşündük.” diyerek Ether’a gösterilen muamelenin şirket adına yanıltıcı olduğunu öne sürdü.

Ripple, yayımladığı bu ve bunun gibi diğer argümanlarla birlikte XRP’nin bir menkul kıymet sayılamayacağını, bunun ötesinde, sayılmaması gerektiğini ifade etti. Şirket, XRP’nin bitcoin ve ether ile aynı kefeye konmasını istiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!