Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ruanda Nadir Bulunan Tantal Madenini Blockchain İle Takip Edecek

Ruanda da blockchain teknolojisi kullanan ülkeler arasına adını yazdırdı. Ülke tüketici elektronik ürünlerinde sıkça kullanılan bir metal olan tantal‘ın tedarik zincirini takip etme konusunda blockchain teknolojisinden faydalanacak.

Ruanda kabine bakanı ve ülkenin Madencilik, Petrol ve Gaz Kurulunun CEO’su olan Francis Gatare, yeni blockchain hamlesini 16 Ekim tarihinde yapılan Ruanda Madencilik Topluluğu bünyesindeki etkinlik sırasında duyurdu. Francis Gatare’nin yaptığı açıklamalara göre ”yeni ve yenilikçi maden takip etme çözümü” halihazırda ”en azından bir Ruanda’lı ihracatçı tarafından” kullanım görmekte.

Konu tantal madeni ve tantal maddesi olduğunda, Ruanda dünyanın en büyük rezervlerine sahip ülkelerinden birisi ve Nature isimli bilim dergisinin 14 Ekim 2015 tarihli haberine göre, 2014 yılında küresel arzın %50’sinden fazlası bu ülke tarafından karşılanmıştı. Tantal söz konusu durumlardan ve Afrika’nın yapısından dolayı ”conflict mineral” sınıfına dahil olmakta. Conflict mineral olarak adlandırılan olay ise, özellikle Afrika bölgesinde silahlı grupların çatışmalarının ortasında madenciliği yapılan veya bu grupların finansmanını sağlamak için yasa dışı şekilde satılan maden rezervleri için kullanılmakta ki bunların en popüler olanı elmas.

Hükümet tantal’ın yasa dışı finansman için kullanılmasını engellemek için attığı blockchain adımında, Londra merkezli bir startup firması olan Circulor ile ortaklık imzaladı ve Circulor, Hyperledger Fabric tabanlı platformu ile tedarik zinciri takibi yapacak. Bu sayede elde edilen madenin hangi kaynaklardan ne yollarla getirildiğini öğrenmek mümkün olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment