Geçtiğimiz hafta Rusya’nın ABD tarafından uygulanan yaptırımlara karşı önlem olarak Bitcoin alabileceği haberleri piyasaya yayıldı.
Söz konusu haberlerde hükümete yakın olmasıyla tanınan profesör Vladislav Ginko, Rusya’nın ABD yaptırımlarından kaçınmak için kesin olarak doları bırakıp Bitcoin’e geçeceğini aktarmış ve Rusya Merkez Bankası içerisindeki 466 milyar doların başka seçenek kalmaması durumunda çeşitlendirilmeye başlanacağını ifade etmişti.
Daha sonra haber konusunda bunun spekülasyon olduğu ve doğru olmadığı bilgisi yayılmaya başladı ve Duma Meclisi’nin kripto para ciro riskleri yönetiminden sorumlu yetkilisi Elina Sidorenko, Forklog kaynağına yaptığı açıklama ile spekülasyonlara son noktayı koydu. Sidorenko, ülkenin bu tip bir teknoloji uygulamaya yönelik ilgisi olmasına rağmen, kendi bakış açısından böyle büyük çaplı bir kripto para yatırımının kısa ile orta vadede mümkün olmadığını ifade etti.
30 Yıl İçerisinde Bile Mümkün Değil
Rusya Federasyonu’nun ”dünyadaki diğer her ülke gibi” kendi geleneksel finans sistemini bir şekilde kripto para birimleri ile birleştirmeye hazır olmadığını ifade eden Sidorenko, Rusya içerisinde bunun 30 yıllık bir süre zarfında uygulanabileceğini söylemenin bile, büyük bir ihtimalle ”mümkün olmadığını” vurguladı.
Sidorenko daha sonra ülkesinin böyle bir yatırım yapmak istemesi durumunda bile, söz konusu birleşme için (kripto para) varlıklarının nerede depolanacağı, hangi yetkililerin bunlardan sorumlu olacağı ve kimlerin kötüye kullanım ve buna benzer meselelere bakacağı gibi konuları kapsayan bir mekanizmaları olmadığından dolayı bunun temelde yapılamayacağını ifade etti.
Dünya çapında kripto para birimlerinin ‘yüksek riskli varlık’ olarak görüldüğünü de sözlerine ekleyen hükümet yetkilisi, buna benzer bir modelin de doğal olarak ”kimseye uygun olmayacağını” ifade etti.