Geçtiğimiz günlerde yerel haber ajansı Lenta.ru’da yayımlanan bir haberde, Rus İç İşleri Bakanlığı, Orenburg şehrinde faaliyet gösteren kripto para madencilik çiftliğinin birkaç milyon kilovat saatlik elektrik faturalarını ödemedikleri gerekçesiyle iki kişiyi göz altına aldı. Yapılmış olan bu haberde, kripto para madenciliği çiftliğinin 6,000‘den fazla madencilik ekipmanına ev sahipliği yaptığı belirtilmekteydi.
İç işleri bakanlığının yapmış olduğu basın açıklamasında, yerel elektrik dağıtımı yapan bir şirketin, terk edilmiş eski bir sanayi bölgesinde yüksek miktarda elektrik harcandığını ihbar etmesi üzerine polislerin o bölgeye intikal ettiğini belirtti. Yapılan araştırmalar sonucunda bölgeye yakın bir trafoya elektrik kabloları ile bağlanmış 6,000’i aşkın kripto para madencilik ekipmanının bulunduğu bildirildi.
Bahsi geçen bu kripto para madencilik çiftliğinin yüksek ihtimalle Rusya ve Avrupa’daki en büyük çiftlik olduğu varsayılıyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse geçtiğimiz sene Steemit Platformu yayımlamış olduğu bir raporda, 3,000’den fazla Bitcoin madencilik ekipmanına sahip olduğunu belirterek Rusya’daki en büyük kripto para madenciliği çiftliği olduğunu iddia etmişti.
İç İşleri bakanlığı sözcüsü Irina Volk, bu kripto para madenciliği operasyonunun sebep olduğu ödenmemiş faturalarından kaynaklanan toplam enerji israfının 8 milyon kilovat saati aşkın olduğunu açıkladı. Bakanlık, baskın sırasında gözaltına alınmış olan iki kişi hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını belirtti.
Koinbülteni olarak geçtiğimiz hafta yaptığımız bir haberde Washington’da yetkililerin yeni kripto para madenciliği işlemlerine yasaklama getireceğini duyurmuştuk.
Geçtiğimiz Mart ayının başlarında ise Rusya’daki Kripto para madencileri, uluslararası kripto para madenciliği topluluğunu “Kripto saati” (Crypto Hour) uygulaması kapsamında bir saatliğine madencilik ekipmanlarını kapamaya davet etmişti. Her ne kadar tüketimin bir sorun olmadığını savunan bir grup olsa da bu uygulamanın amacı Bitcoin ağının enerji tüketimini arttırması hakkında farkındalık yaratmaktı.