Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’dan Ekolojik Bilinçlenme İçin ”Kripto Saati” Çağrısı

Dünya Vahşi Yaşam Fonu’nun (WWF) başlattığı, enerji tüketiminin fazlalığına dikkat çekmek için bir saat boyunda tüm elektriğin kapatıldığı köklü hareket Earth Hour (Dünya Saati) bu yıl Rus madenciler arasında da ”Crypto Hour” (Kripto Saati) olarak kutlanacak. Kripto camiasında daha çevre dostu Blockchain teknolojilerine duyulan ihtiyaca dikkat çekmek için Rus madenciler dünyadaki tüm madencilere 24 Mart günü saat 20:30-21:30 arası kripto ekipmanlarını kapatmaları çağrısında bulundu.

”Crypto Hour” uygulamasına uluslararası yatırımcı ağı CryptoLife ve Rus fintech gelişimi uzman konseyi üyesi olan Peter Dvoryankin liderlik ediyor. Dvoryankin, uygulamanın amacının uygun sıcaklık ve yenilenebilir enerji kaynağına yakınlığı ile çevre dostu kripto madenciliğine en uygun olan yerleri bulup bir ”çevreci madencilik” haritası çıkartmak olduğunu söyledi. Uygulamanın ayrıca ”madencilik sürecinde ortaya çıkan ısının kullanılabileceği sistemler yaratmaya ve daha az enerji odaklı dağıtık defter teknolojileri geliştirmeye” çağrı yaptığını da ekledi.

Bitcoin ağının yılda 50 terawatt/saat üzerinde enerji kullandığı göz önünde bulundurulursa, bu gidişle 2020 yılında Bitcoin madenciliği tek başına dünyanın geri kalanına denk enerji tüketecek. İzlanda daha Şubat ayından, 2018 yılı boyunca kripto para madenciliğinin ülkedeki tüm evlerden daha çok enerji tüketeceğini raporladı.

Rusya’da devam eden seçim sürecine atıf olarak sloganı ”Doğa İçin Oy Ver” olan Earth Hour’un Rusya sitesi 50.000 kişinin bu bir saatlik karartmaya katılma sözü verdiğini belirtse de yerel gazete bu sayının 30 milyon olacağını söylüyor. Site kullanıcıların ayrıca doğal alanların korunması, çevreci enerji ve geri dönüşüm kullanımının arttırılması gibi konularda oy verebilmesini sağlıyor. Bu oylar daha sonra Rusya’nın müstakbel başkanına gönderilecek.

Madencilikten oraya çıkan fazla enerjinin kullanımına dair problemlere Çekyalı bir Blockchain firması yaratıcı bir çözüm bulmuştu: yaratılan ekstra ısıyı seralarda meyve ve sebze yetiştirmek için kullanmak.

Yine de çevreci enerji kullanımına dair geçtiğimiz Şubat ayında atılan bir adım, Avrupa’nın en büyük enerji sağlayıcı firmalarından Enel’in kripto madenciliği firması Envion’a yenilenebilir bile olsa enerji satmayı reddetmesi ile geri çekilmek zorunda kaldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment