Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madenciliğinden Domates Yetiştirildi

Çekya menşeili kripto para borsası NakamotoX‘in kurucu ortağı Kamil Brejcha, artan madencilik ısısıyla yenilebilir mahsulat üretebilecek bir Blockchain startup’ı kurmayı planlıyor.

10 Mart’ta kaydedilen bir Twitter diyaloğu sırasında Brejcha, ekibin Bitcoin sunucuları için sipariş üzerine özel kasalar yarattığını ve bu kasaların ısıyı koruyup şu anda domates yetiştirmekte olan seralara göndereceğini söyledi. Agritechture adında yeni bir işletmenin de eşlik edeceği proje gizli tutuluyordu fakat ilk meyvelerini artık verdi – dört dönüm büyüklüğünde bir domates serası olan ”Cryptomatoes”. Brejcha sistemin düzgün çalıştığını söyledi.


Bitcoin madenciliğinin çevresel etkisi etrafındaki sorunlar ve yarattığı fazlalık ısıyla ne yapılabileceği hem sektörün içinde hem de dışında tartışma konusu olmuştu. Mahsulat yetiştirme konusunda Brejcha, madencilik aktiviteleri biyoatık enerjisi kullandığı için projenin enerji döngüsünün kapalı bir sistem olduğunu söylüyor.

”Kripto domatesleri yakında marketlerden temin edebileceksiniz ama markasının ne olacağına dair detayları şimdilik açıklayamam.” dedi Brejcha.

Bu projenin ne ilk tarımsal, hatta ne de ilk domatese dayalı kripto teknolojisi uygulaması olmamasına rağmen, Agritechture, madencilik enerjisinin geri dönüştürülebileceği çıtayı bizlere göstermektedir.

Brejcha aslında ilk başlarda tıbbi marihuana yetiştirme planları olduğunu fakat yasal engellerin onu daha alışıldık tarım ürünleri düşünmeye ittiğini söyledi. ”Ne yazık ki yerel katı kurallar yüzünden tıbbi marihuana yetiştirmek için lisans alamadık, bu nedenle domates ve diğer sebzelere yönelmek zorunda kaldık.” diye itiraf etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment