Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski Hindistan Hükümeti Yetkilisi: Kripto Paralara Asla İzin Verilmemeli

Hindistan’ın  Ekonomi İşleri eski Sekreteri Shaktikanta Das,  kripto paraların kullanımına asla izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Hindistan’ın eski Ekonomi İşleri Sekreteri ve halen Hindistan’ın 15. Finans Komisyonu’nun bir üyesi olarak görev yapan Shaktikanta Das, 12 Mart’ta Quartz India isimli bir finans haberleri sitesine verdiği  röportajda kripto paraların”etkili bir şekilde düzenlenmesinin” imkansız olduğu gerekçesiyle  yasaklanması gerektiğini   söyledi.

Emekli bir üst düzey bürokrat olan Das, ayrıca Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsalar Kurulu (SEBI) ile Hindistan Rezerv Bankası’nın (RBI) bir üyesi olarak kripto para düzenlemelerinin geliştirilmesi çalışmalarına katıldı. Das, 2017 Nisan ayında ülke içi kripto para düzenlemelerini formüle etmeyi hedefleyen ilk hükümet heyetine başkanlık etmişti.

Das’a göre kripto paralarla ilgili temel sorun herhangi bir mal varlığı ile desteklenmemeleri. Bunun yanı sıra Hindistan’da yasal olarak para ihraç etmesine izin verilen tek kurumun RBI olduğunu, bu nedenle dijital para birimlerinin illegal olduğunu öne sürdü.                                                                                                                                                   Kripto parayı etkili bir şekilde düzenlemenin bir yolu olmadığı neticesine varan Das, bu  sebeble kripto paralara hiçbir şekilde izin verilmemesi gerektiğini düşünüyor:

“Bunu etkili bir şekilde düzenlemenin mümkün olmayacağını kabul edelim. Çünkü insanlar evlerinden işlem yapacaklar. İşlemlerin nasıl gittiğini görmek  için her eve giremezsiniz. İşte bence bu ciddi bir problem ve bu sebeple kripto paralara kesinlikle izin verilmemeli.”

Öte yandan Hindistan’daki bazı uzmanlar, kripto paralara ilişkin bir yasaklamanın sadece daha büyük sorunlar ortaya çıkaracağı görüşünde.Ünlü bir hukuk bürosu olan TRA’nın yöneticilerinden  Anirudh Rastogi, bir yasaklamanın kripto para işlemlerini devlet için daha da zor  hale sokacağını ileri sürdü.

Rastogi ayrıca büyük ekonomilerden iki ya da üçü meşruluk ve geçerlilik sağladığında,bunun Hindistan’ı aykırı ve uç bir ülke haline getireceğinden ve bununda dönüşünün finans sektöründe ters etkisinin olacağından dolayı ,ülkenin kolayca kripto paraları yasaklayamayacağını da iddia ediyor.

Hindistan hükümeti son zamanlarda kripto paralara karşı olumsuz bir duuruş sergiliyor. 28 Şubat’ta kripto para borsaları BTCXIndia ile ETHEXIndia, hükümet baskısından kaynaklı sebeplerle ticari faaliyetlerini durdurdu.

Geçtiğimiz yıl ise Hindistan’ın Maliye Bakanlığı, Bitcoin ve diğer kripto paraları ponzi şemalarına benzetmiş ve yatırımcıları kripto paralardaki yüksek riskler konusunda uyarmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment