Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Bir Şehir İlk Kez Kripto Para Madenciliğini Yasakladı

New York eyaletinin Plattsburgh şehri, gelecek 18 ay için kripto para madenciliğini yasaklayarak ABD’de bu yasağı getiren ilk şehir oldu. Şehir konseyi 15 Mart tarihli konsey toplantısında yasağı uygulamaya koymak için oy birliğine vardı. Belediye başkanlığı yasağın amacının ”ticari kripto para madenciliği operasyonlarının şehrin ilerlediği yön ve karakterinde geri dönülmez değişimlere yol açmasından evvel düzenlemeler yapmak” olduğunu açıkladı.

Plattsburgh belediye başkanı Colin Read şehrin, dünyadaki en ucuz elektrik faturası oranına sahip olduğunu söyledi. Şehrin sakinleri kilowatt/saat başına 4,5 cent öderlerken ülkenin genelinde bu fiyat ortalama 10 cent’i buluyor. Plattsburgh ayrıca endüstri teşebbüslerini teşvik etmek adına işletmelere kilowatt/saat başına yalnızca 2 cent’lik bir elektrik ücreti biçiyor. Bu da kripto para madencilerinin şehri kendi işlemleri için bir üs gibi kullanmalarına sebep oldu, nitekim kripto para madenciliğinden kâr elde etmek ucuz elektriğe dayanıyor ve madencilik operasyonları bile başlı başına astronomik oranlarda enerji gerektiriyor. Örneğin Coinmint firması Plattsburgh’deki en büyük Bitcoin madenciliği operasyonunu yürütüyor ve Ocak ile Şubat ayları için şehrin toplam güç bütçesinin %10’unu kullanmış.

Şehir sakinlerinin bu ayın başında, faturalarındaki ani yükseliş sebebiyle şikayet etmeleri üzerinde belediye başkanı Read, borçların ertelenmesini önerdi.

”Elektrik faturalarının $100-200 oranında yükseldiğine dair şikayetler aldım. İnsanların niçin sinirlendiğini anlayabiliyorsunuz. ”

Plattsburgh şehri için tahsis edilen elektrik 104 megawatt/saat miktarında. Ocak ayında bu miktar aşılınca şehir, açık pazardan daha pahalıya elektrik satın almak zorunda kaldı. Belediye başkanlığından gelen açıklama yeni kararın Plattsburgh’ün doğal, tarihi, kültürel ve elektrik kaynaklarını korumak ve aynı zamanda sakinlerinin sağlığı ve refahını sağlamak adına alındığını belirtti.

Plattsburgh’ün yeni kararı belediye başkanının ve New York eyalet sekreterliğinin onaylaması ile harekete geçecek. Resmi yetkililer önümüzdeki 18 ay boyunca sakinler ve yerli kripto para madencileri ile uzlaşmaya gidilmesi için uğraşacak.

Kaynak: The Verge

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment