Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fiyatlarının Düşeceği Beklentisi Kripto Para Fiyatlarını Dibe Vurdurdu

Kripto para birimleri piyasası birçok kişinin fiyatların düşeceği beklentisi içinde olmasından, ellerindeki değerleri satmasından ötürü dijital varlık ile alım-satım yapan birçok kişiyi kararsız bırakıyor. BTC/USD değerleri Şubat ayının ilk haftasından beri görmediği kadar bir gerileme görerek 18 Mart itibariyle koin başı değeri 7,325$‘a kadar düşmüş bulunmakta. Dahası bu kayıptan etkilenen yalnızca Bitcoin değil, bütün dijital varlıklar bundan etkilenmiş durumda. Kripto para birimlerinin genel olarak piyasa değerlerine bakıldığında bu düşüş ciddi anlamda gözümüze çarpmakta çünkü toplam piyasa değerleri 285 milyar $‘a kadar gerilemiş durumda.

Daha Ne Kadar Düşebilir?

Piyasada varolan her bir kripto para birimin değerinde bu hafta görülen %50-60‘lık gerileme, dijital varlıkların en düşük seviyeleri görerek yeni rekorlar kırmasına neden oldu. Coinmarketcap sitesinde bulunan ilk 100 koin % 4 ila 25 arasında değer kaybetti. Yalnızca istikrarı tartışmaya açık olsa da Tether bundan pek etkilenmemiş gibi gözükmekte. BTC’nin ticaret hacmi ise 16 Mart‘ta fiyatların 8,600$’a ulaşmasıyla bu hafta sonunda kendini biraz daha toparlamış oldu. BTC için son günlerde piyasadaki ticaret hacmi oranı 4-7 milyar $ arasında seyretmekteydi. Hacim açısından bakıldığında rakamlar kesinlikle geçtiğimiz Aralık ayına göre düşüş göstermekte fakat analizciler şunu da göz önünde bulundurmalıdır ki koin başına düşen fiyatlar neredeyse yarılanmış durumda.

Bugün itibariyle en çok BTC değişimi yapan ilk 5 borsa içerisinde Bitfinex, Binance, Okex, Bitflyer ve Huobi yer almakta. Bitfinex bu grup içerisinde son 24 saat içerisinde gerçekleştirmiş olduğu 500 milyon $‘a yakın ticaret hacmi ile lider konumda bulunmakta. Japon Yen‘i halen BTC/para birimi hacminin lideri konumunda bulunmakta ve bugün yapılan işlemlerin %52‘si bu kur üzerinden gerçekleşmiş olmakta Bunu ABD doları (%24), Tether (USDT % 13.4), Euro (% 3.5) ve Güney Kore Won’u (% 3.3) izlemekte. Kripto para birimi borsası Shapeshift üzerin yapılan bugünkü en popüler işlem ise Ethereum’dan BTC’ye yapılmış olmakta.

Markets Update: Bears Pull Crypto-Prices Near Last Bottom

Yukarıdaki grafikte sabah 11:30’da BTC/USD değerinin ortalamasının 7,380 $ olduğu gösterilmekte.

Teknik Göstergeler

Haftalık, günlük ve 4-saatlik grafiklere baktığımızda BTC/USD piyasasının halen belirsizliğini korumakla beraber bir düşüş içerisinde olduğu görmekteyiz. Kısa dönemde yapılan 100 basit hareketli ortalama (SMA)’nın uzun dönem 200 SMA’e göre daha yüksek olduğunu görmekteyiz ve bu da bize aşağı yönlü bir hareket olabileceği hissiyatı vermekte. 9 ay sonra bir ilk olarak BTC/USD değerlerinin 50-Günlük hareketli ortalama (MA)’sının yaşadığı büyük düşüş ile 200-Günlük hareketli ortalama değerine oldukça yaklaştığını görmekteyiz. Hareketli ortalama yakınsama ıraksama göstergesi (MACd) ise -333 civarlarında seyretmekte ve RSI ile Stokastik salınım ise aşağı doğru bir yön izlemekte, bu da fiyatların da yüksek ihtimalle onları izleyeceği anlamına gelmekte. Birçok ticaret ile uğraşan kişi ise “Çifte dip” görebileceğimizi düşünmekte. Bu da, BTC’nin fiyatındaki hareketlenmenin tersine dönüp yükselmesinden önce 5,900$ seviyelerine kadar ulaşacağı anlamına gelmekte. Diğerleri ise bunun olmayacağına ve BTC’nin yalnızca 7,200$ (78.6’lık Fibonacci düzelmesi ile) değerini göreceği ve sonrasında piyasadaki tutumun değişeceğine inanmakta.

Markets Update: Bears Pull Crypto-Prices Near Last Bottom

BTC/USD işlemleri sabah işlemlerinde en düşük değer olarak 7,325$’ı görmüştü.

Emir defteri 7,150$ seviyesine kadar güçlü bir destek göstermekte fakat BTC eğer gerçekten bu fiyat aralığının altına düşerse o zaman bir çifte dip (6,000$ veya altına) yaşanması oldukça olası durmakta. Öte yandan bakıldığında satış sınırlarına (sell wall) bakıldığında 8,000$ ve üstüne kadar çıkabilmekte, aslına bakıldığında bu çok kötü bir rakam değil ve kolaylıkla ulaşılabilir fakat bunun için gereken yatırım, piyasanın yükseliş eğilimi göstermediği için, bulunmamakta. Eğer ileriye dönük yatırım yapacak olan yatırımcılar (bulls) güçlerini birleştirirse, şu anda düşüş eğiliminden ötürü satış yapan yatırımcıların (bears) tükenmesinin ardından piyasaya aranan itici gücü getirerek 8,100 ve 8,600$ noktalarında kısa molalar vererek yükselişe geçebilir.

Önde Gelen Dijital Varlıklar Fiyat Düşüsünden Muzdarip

Günümüzde lider konumda bulunan kripto para birimleri fiyatlarda yaşanan düşüşlerden ötürü derin yaralar almakta. Piyasa değer bakımından en büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum (ETH) yalnızca bugün içerisin %18‘lik bir kayba uğradı. An itibariyle Ethereum 488$‘dan işlem görmekte. Ripple (XRP) ise %11‘lik bir düşüş görerek 0,57$‘dan işlem görmekte. Dördüncü en büyük kripto para olan Bitcoin Cash (BCH) ise %9‘luk bir düşüş ile karşı karşıya kalarak an itibariyle 872$ seviyesinde bulunmakta. Son olarak 5’inci en büyük kripto para birimi olan Litecoin (LTC) ise yine %9‘luk bir düşüş ile 141$‘da bulunmakta. 1,564 piyasa arasında %45‘lik piyasa değeri ile kripto para birimleri üzerindeki BTC egemenliği ise halen devam etmekte.

top10 kripto para grafiği
top10 kripto para grafiği

Sonuç Olarak: Dibi Görmemiz Yakın Ama Tam Olarak Hangi Noktada Göreceğimiz Belirsiz

Birçok yatırımcı BTC hakkında çılgın tahminlerde bulunmakta ki bunların bazıları 2000$‘ı göreceğini bile iddia etmekte. Birçoğu ise yeni bir düşüş döneminde takıldığımızı ve 2014‘te yaşanan düşüş kadar (bear run) uzun süreceğine inanmakta. Yatırımcılar arasındaki en önemli sorun ise herhangi bir yükseliş ve düşüş göstergesinin kesin bir şekilde belli olmaması ve bunun yarattığı belirsizlik. Bu spekülasyonların bir çoğu küresel düzenleyicileri ve yaklaşmakta olan G20 zirvesini takip etmekte. Diğerleri ise tekrardan yükselişe geçişin çok yakında başlayacağını ve fiyatın Şubat ayı içerisinde 6000$‘dan aşağı düşmeyeceğini düşünmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment