ABD’de Demokrat Senatör Elizabeth Warren, Hazine Bakanı ve Finansal İstikrar Gözetim Konseyi Başkanı Janet Yellen’a gönderdiği mektupta kripto paraların risklerine karşı önlem alınması ve finans sisteminin istikrarının korunması gerektiğini söyledi.
Kripto paralara madenciliğin çevresel etkileri gibi gerekçeler ile uzun süredir mesafeli yaklaşan Senatör Warren, Yellen’a dünkü Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi oturumuna katılmadan bir gün önce mektup gönderdi.
Finans sistemine nüfuz etmeye başladı
Senatör Warren, gitgide daha çok talep görmeye başlamış kripto paralar için bir regülasyon eksikliği olduğunu belirtip, bu varlıkların yatırımcılara, tüketicilere ve çevreye karşı barındırdığı tehlikelere ilişkin kaygısını dile getirdi.
Kripto paraların, ABD’deki mevcut finans sistemine nüfuz etmeye başladığını ve kripto para kaynaklı tehlikelerin, finans sisteminin bütününe yayılabileceğini söyleyen Warren, bu kaygılarını sıralarken,
- kripto paralara daha çok ilgi göstermeye başlamış olmalarına rağmen hedge fonlarına kripto para konusunda standart bir bildirim zorunluluğunu getirilmemiş olmasının ve bunun şeffaflık bakımından doğurabileceği sorunların,
- bazı kripto para şirketlerine bankacılık izni verilmesi ihtimalinin ve bunun risklerinin,
- “kötü tasarlanmış ve regüle edilmemiş stablecoinlerin” taşıdığı finansal istikrar risklerinin,
- kripto paraların siber saldırılarda kullanılıyor olmasının oluşturduğu tehditlerin,
- anonim merkeziyetsiz finans (DeFi) projelerinin yol açabileceği hukuki zorlukların üstünde durdu.
Bu risklere karşı önlem alınmasını istiyor
Senatör Warren’ın, ABD’nin farklı düzenleyici kurumları arasındaki koordinasyonu sağlamakla yükümlü Finansal İstikrar Gözetim Konseyinin (FSOC) başkanlığını üstlenen Yellen’dan talebi, FSOC’nin güncel tabloyu değerlendirip kripto paraların barındırdığı risklere karşı harekete geçip geçmeyeceği konusunda karar almasını sağlaması.
Mevcut regülasyonların yeterli olmadığını savunan Warren, söz konusu risklerin doğurabileceği sonuçların, “ABD, bu varlıklar için bir regülasyon biçimi uyarlamak için ne kadar çok beklerse“ o kadar ciddileşebileceğini söyledi.
Senato’ya bağlı Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesinin dün düzenlediği “Kripto Paralar Ne İşe Yarar?” başlıklı oturumda yer alan Senatör Warren, burada “Kripto paralar; finans sistemimizi dev bankaların kaprislerine tabi olmaktan çıkarıp, kim olduğu meçhul yazılımcıların ve madencilerin kaprisine tabi tutuyor ki bu benim kulağıma daha iyi bir şeymiş gibi gelmiyor.” dedi.
Sektörün tanındık isimlerinden yanıt geldi
Sosyal medyadaki onca ismin yanı sıra, Warren’ın mektubu ve Komite’deki oturum hakkında görüş bildirenler arasında Ripple’ın CEO’su Brad Garlinghouse ve Galaxy Digital’ın CEO’su Michael Novogratz gibi isimler yer aldı.
Brad Garlinghouse, tüm kripto paraların ve blockchainlerin aynı kefeye konmaması gerektiğini söyleyerek, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:
“Diğer tüm teknolojiler ve para birimleri gibi, kripto paralar ve blockchain de iyi veya kötü amaçlar ile kullanılabilir. Bunların dünya genelindeki milyarlarca kişiye sunabileceği (uluslararası/mikro ödemeler, tokenlaştırma, anlık mutabakat, şeffaflık gibi) kullanım alanlarını, bir azınlığın davranışları yüzünden yok saymak, basiretsizlik olur.
Senatör Warren’ın da ifade ettiği üzere, günümüz bankacılık ve ödeme sistemlerinin iyileştirilmesi gerekiyor. Kripto ve blockchain, aslında mütemadiyen sistemin dışında bırakılmışlara erişim imkanı sunabilmek için bulundu ve çoğu şirket, bu teknolojiyi tam da bu amaç doğrultusunda kullanıyor.”
Mike Novogratz’in yaşanan gelişmelere gösterdiği tepki, Garlinghouse’un yorumunu onunkine kıyasla daha uzlaşmacı olarak tasvir etmeye yeterli olabilir. Mevcut sistemin eksikliğini vurgulayan Novogratz, Senatör Warren’a şöyle seslendi:
“Bankalar overdraft ücretlerinden 12 milyar dolar, ATM ve hesap işletim ücretlerinden birer servet alıyor. Ama siz gidip bankalardakine kıyasla çok daha küçük bir (ücret) ile para biriktirip transfer etmeyi sağlayan kriptonun peşine düşüyorsunuz. Aferin Senatör Warren. Sizi hiç ilerici bulmuyorum.”