Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Silk Road Hikayesi: 7 Milyar Dolarlık Bitcoin Nereye Gitti?

İnternet tarihinin en sıra dışı davalarından olan Silk Road ile ABD hükümeti, on binlerce Bitcoin ele geçirdi. Bu Bitcoin’lerin hepsi, açık artırma ile satıldı ve adını kripto para dünyasında belki de başka yerlerden duyduğunuz bazı isimler bu müzayededen yüklü miktarda Bitcoin aldılar.  O dönem binlerce Bitcoin için şu anki değerinin çok daha altında ödemeler yapan o isimler, milyoner oldular. Peki, Ulbricht’in tüm Bitcoin’leri o kadar mıydı? Ele geçirilemeyenlere ne oldu?

Silk Road’un kuruluş hikayesi

Silk Road için ilk modern “darknet piyasası tanımı yapılabilir. Silk Road, bir gizli bir Tor hizmeti olarak çalışıyordu ve kullanıcılar potansiyel bir trafik izlemesine takılmadan anonim ve güvenli bir şekilde gezinebiliyorlardı. Ya da öyle değil miydi?

Silk Road, 6 aylık bir hazırlık sürecinin ardından 2011’de “çevrim içi bir pazar yeri” açıldı. Başlangıçta sınırlı sayıda satıcıya açık artırma yolu ile hesaplar dağıtıldı. Daha sonra ise her yeni üye, satıcı hesabı için sabit bir ücret ödeyerek işlemlerini sürdürebildi. Bu özgür ve anonim dünya birçok ayrıcalık sunarken; yasa dışı faaliyetler yürütmek isteyenlerin ise iştahını kabarttı. Bazı kötü niyetli kimseler, burayı bir uyuşturucu alışverişi platformuna çevirmek için elinden geleni yapıyor ve Silk Road giderek kötü bir üne kavuşuyordu. Silk Road’taki uyuşturucu satıcılarının üzerinde bir rahatlık vardı; anonim olduklarını ve izlenemeyeceklerini düşünüyorlardı, fakat yanılıyorlardı.

FBI zamanla “dur” dedi

Ekim 2013’te FBI, Silk Road’u kapattı ve kendine “Dread Pirate Robert” ismini takan, sitenin kurucusu ve yöneticisi konumundaki Ross Ulbricht’i tutukladı. Ross Ulbricht’in şahsi bilgisayarında bulunan on binlerce Bitcoin’e el kondu. Ulbricht 2014 yılında ABD Federal Mahkemesi tarafından 7 ayrı suçtan hüküm giydi ve şartlı tahliye imkanı olmaksızın ömür boyu hapse mahkum edildi.

FBI’ın resmi açıklamalarına göre, Silk Road bu güne kadar gelmiş geçmiş, en kapsamlı çevrim içi suç pazarıydı. Silk Road üzerinden binlerce satıcı, 100 binden fazla alıcıya yüzlerce kilogram yasa dışı uyuşturucu ve diğer yasaklı hizmetleri sağladı. Bu satıcılar hukuka aykırı yollar ile yüz milyonlarca dolar akladılar.

Silk-Road-Bitcoin

Amerikan hükümeti açık artırma ile hepsini sattı

Dava boyunca el koyulan 144 bin Bitcoin, 4 postada açık artırma ile satıldı. Bu Bitcoin’ler Silk Road kurucusu Ross Ulbricht’in dizüstü bilgisayarındaki dijital cüzdanlardan ele geçirildi. İlk müzayede 30 bin Bitcoin ile Haziran 2014’te yapıldı; son müzayede ise Kasım 2015’te gerçekleşti.

Hükümet, açık artırmaya katılmak için doldurulması gereken bir başvuru formu yayınladı. Federallerce uygun bulunan kişiler açık artırmalara katıldı. Bu açık artırmaya iş dünyasından birçok isim katıldı. Onaylanan katılımcılar arasında iş insanlarından çok kurumsal katılımcılar da vardı. Bunların yanında öyle iki isim vardı ki; onlar bu müzayedede aldıkları Bitcoin’ler sayesinde adlarını “En Zengin Bitcoin Sahipleri” listesine altın harflerle yazdıracaklardı.

Müzayedeler sayesinde binlerce Bitcoin aldılar; milyoner oldular

Kriptonun Kralı anlamına gelen “The King of Crypto” lakabını hak eden Barry Silbert, 2014 yılında yapılan açık arttırmaya katılarak 48 bin Bitcoin satın aldı. Silbert’ın bu 48 bin Bitcoin için ödediği para ise 17 milyon dolardı. Bitcoin’in şu anki fiyatına bakacak olarak, Silbert’ın satın aldığı Bitcoin’lerin değeri 570 milyon doları aşıyor.

Silk-Road-Bitcoin

Ross Ulbricht’in el koyulan Bitcoin’lerine talip bir başka isim ise Amerikalı girişimci ve yatırımcı Tim Cook Draper’dı. Usta girişimci Barry Silbert’tan sonra katıldığı bir müzayedede 30 bin Bitcoin aldı. Draper, bu Bitcoin’ler için açık artırmada toplam 29 milyon dolar ödedi. Şu an 30 bin Bitcoin’in toplam değeri 350 milyon doların üzerinde.

Silk-Road-Bitcoin

Bu hikayenin bir de kaybedeni var: Ross Ulbricht 

Bu hikayede bir kaybeden varsa o da Ross Ulbricht olsa gerek. Silk Road kurucusu olan 1984 doğumlu Ulbrict, 2013 yılında tutuklandı. Tutuklanmasından sonra birbirini izleyen duruşmalar sonucunda Manhattan federal jürisi Ulbrict’i kara para aklama, bilgisayar korsanlığı, internet yolu ile narkotik işlemler yürütme ve suç girişimini sürdürmek gibi 7 ayrı faaliyetten suçlu buldu. Daha önce hiçbir sabıka kaydı olmayan Ulbrict aslında yasa dışı uyuşturucu madde satışından değil, bunların başkası tarafından satılmasına uygun bir site kurmak ve yürütmek ile suçladı; sonucunda da ömür boyu hapse çarptırıldı.

Yasalar önünde bir suçlu ve mahkum durumunda olsa da, birçok insan Ulbrict’e uygulanan yaptırımların orantısız olduğunu düşünüyordu. Bunu yalnızca düşünmeyen ve Ulbrict için grevler, yürüyüşler ve protestolar yapan bir kesim bile vardı. Ulbricht’e verilen çifte müebbet hapis cezasını hafifletmek için oluşturulan çevrim içi platformda bugüne kadar 300 bini aşkın imza toplandı.

Silk-Road-Bitcoin

Hala 444 bin Bitcoin kayıp

Silk Road 7 yıldan fazla süredir kapalı olmasına rağmen, platformda işlem yapılan 444 bin Bitcoin hala bulunamadı. ABD, ele geçirebildiği 174 bine yakın Bitcoin’i açık artırmaya çıkarmış ve birçok insanı zengin etmiş olsa da; çoğu insan bunun 2 katından fazla kayıp Bitcoin olduğunu bilmiyor. Fakat son zamanlarda yayınlanan bir rapor bu Bitcoin’lerin kaderiyle ilgili tahminlerde bulunuyor.

Mysteryarchive.com sitesinde yayınlanan rapora göre, Silk Road davasında genel olarak henüz hesaba katılmamış yaklaşık 5.3 milyar dolarlık Bitcoin bulunuyor. Raporun yazarına göre, 5 milyar doların üzerinde değeri olan bir şeyler ortada yokken davanın sonuçlandırılması imkansızdır ve bu konu çözülmedikçe Silk Road’ın en büyük gizemi olmaya devam edecektir.

Kayıp Bitcoin’lerin nerede olduğuna dair ise oldukça çarpıcı iddialar var. Silk Road’un akıl hocası olarak bilinen Vaiety Jones, “diamond” takma adlı bir FBI ajanının nerede olduğu bilinmeyen ve yetkililerin ele geçirmeyi başaramadığı Bitcoin’ler için kendisini taciz etmeye başladığını söyledi.

Silk-Road-Bitcoin

Asılı adı Roger Clark olan Jones, “Kayıp Bitcoin’ler kesinlikle bende değil ve Diamond nerede olduğunu bulmak için dünyayı yakabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu. Jones, hırsızlıkla ve zorbalıkla suçladığı FBI görevlisinin kendisine de şantaj yaptığını ve konuşmaları esnasında bu yolla ayda ortalama 1 milyon dolar kazandığını söylediğini iddia etti. Birçok kaynak, Silk Road soruşturmasında görevle iki federal ajanın iki taraflı oynayarak binlerce Bitcoin çaldığını öne sürüyor. Bu da belki kayıp Bitcoin’lerin bir kısmının nerede olduğunu açıklayabilir.

Kripto para dünyası kayıp BTC zulasının nerede olduğunu asla keşfedemeyebilir ve gerçekten ne kadarının kayıp olduğu yalnızca bir spekülasyon olarak kalabilir. Fakat ne olursa olsun, Silk Road davasında ele geçirilmiş olan Bitcoin’ler kimilerini daha zengin ederken, kimilerinin de başına ciddi dertler açtı. Peki ama sizce kayıp Bitcoin’lere ne olmuş olabilir?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!