Singapur Merkez Bankası (MAS), bugün gerçekleşen bir konferansta şu anda kadar incelediği hiçbir tokenın ‘menkul kıymet’ olarak tanımlanamayacağını belirtti.
Singapur Merkez Bankası’nın teknolojik altyapı ofisinden sorumlu olan Damien Pang, CoinDesk’in Singapur’da gerçekleştirdiği konferansa katıldı ve dijital tokenlar hakkında bazı yorumlar yaptı.
Pang, kendisinin yaptığı yorumlarla Dünya genelindeki düzenleyicilerin yaptıkları yorumlar arasında belli başlı farklar olduğunu vurguladı. Pang’e göre bunun başlıca sebebi her ülkenin farklı bir ‘menkul kıymet’ tanımına sahip olması. Pang’e göre Singapur Merkez Bankası ve ABD’deki Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu, aynı dijital tokenı inceleyip bambaşka sonuçlara varabilir.
MAS’ın dijital tokenlar hakkında yayınladığı 13 sayfalık raporda tokenlar üç farklı kategoriye ayrılıyorlar: kullanım tokenları (utility), ödeme tokenları, menkul kıymet tokenları. Pang bu kategorilerin zaman içerisinde değişebileceğini düşünüyor. Pang:
“MAS tokenların geçmişteki, günümüzdeki ve gelecekteki karakteristik özelliklerini yakından inceliyor. Tokenda kullanılan teknolojiyi incelemekle yetinilmiyor.”
Pang’in açıklamalarına göre MAS “belli başlı hizmetler için kullanılan kullanım tokenlarını düzenlemeyi düşünmüyor.” Ancak MAS’ın ödeme tokenları konusunda farklı bir görüşe sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Pang, şu anda kullanım veya ödeme tokenı olarak sınıflandırılan bir tokenın zaman içerisinde ‘menkul kıymet’ tanımına uyacak şekilde değişmesi durumunda bu tokenın menkul kıymet olarak değerlendirilebileceğini belirtti.
Dünya genelindeki bazı düzenleyiciler, kripto paralara yasal bir isim vermeye çalışıyorlar. Şu ana kadar ‘dijital varlık’, ‘kripto varlık’ gibi çeşitli isimler gördük. MAS ise bu tarz bir isimlendirme yapmakla ilgilenmiyor. Pang bunun sebebini şöyle açıkladı:
“Bir şeyleri isimlendirmeye başladığınız zaman insanlar her şeyi kelimesi kelimesine inceliyor. Ama 1000’den fazla token var. Biz yalnızca bunların nasıl kategorize edileceklerine dair rehberlik sunuyoruz.”