Yerli Kripto Borsası Sistemkoin Neden Haftalardır Kapalı?
Kripto para yatırımcıları bu hafta THODEX’in sitesi kapandığı, Vebitcoin’in faaliyetleri durduğu, daha farklı borsalarda yoğunluklar yaşandığı için mağduriyet yaşadılar. Geçmişi bundan çok daha geriye giden başka bir mağduriyet kaynağı daha var: Sistemkoin.
11 Nisan tarihli haberimizde Türkiye’deki bir borsadan, milyonlarca dolar değerinde kripto paranın nasıl çalındığını aktardık. Bu olayın yaşandığı yer, uzun süredir “bakımda” olan Sistemkoin’di.
Sistemkoin, birkaç hafta önce “plansız ve zorunlu bir sunucu güncellemesi sebebiyle geçici olarak” kapandı.
Yıllar içinde milyonlarca dolar çalındı
Sistemkoin’i kullanan örgütün, Türkiye, Fransa, Rusya, Romanya, Hollanda gibi ülkelerdeki yatırımcılardan milyonlarca dolar çaldığını söylemiştik.
Bunların arasında 7,119 tane Bitcoin’ini kaybeden Abdul Latif Tayyip ve 550 Ethereum’unu kaybeden ABBC Foundation adlı bir şirket bulunuyor.
Şu sıralar THODEX olayı yaşanırken, Sistemkoin’de oluşan mağduriyetin görünenden daha büyük olabileceği ortaya çıkmaya başladı. Cumartesi günü Koin Bülteni’ne konuşan Abdul Latif, toplamda yaklaşık 300 bin sterlin kaybeden mağdurların bu hafta yeni ortaya çıktığını söyledi.
Bandırma’daki ofisleri “bomboştu”
Abdul Latif gibi mağdurlar, paraları kendi rızaları dışında başka bir cüzdana transfer edildiği için paralarını kaybettiler. Bu transferlerin, bir örgüt üyesinin yurt dışındaki bir kripto para borsasındaki hesabına gönderildiği belirtildi.
Bunun dışında, hesabı kapandığı için parasını kaybedenler de oldu. Koin Bülteni’ne konuşan Altan Çankaya, hesabı birlikte yürüttüğü Hasan Bilal Güçlü ile birlikte bundan 3 yıl önce 1 buçuktan fazla Bitcoin kaybetti.
Çankaya, paralarını alamadıkları için suç duyurusunda bulunduklarını, ardından şirketin Bandırma’daki adresine ihtarname çektiklerini söylüyor. Ancak orada ofise haftada bir kez uğrayan bir çalışandan başkasının olmadığı, ofisin bomboş olduğu söyleniyor.
Aktarılanlara göre yöneticiler, bu dönemde merkezi İzmir’e taşımışlardı.
“Kara para aklamak” için kullanılıyordu
Dolandırıcılığın ölçeğinin onlarca kişiyi ve milyonlarca dolarlık kripto parayı kapsadığı düşünülüyor. Emniyet güçleri, mart sonunda yapılan eşzamanlı operasyonla örgüte dahil olan 9 ismi gözaltına aldı.
Orhun Hukuk & Danışmanlık’tan Abdul Latif’in avukatı Ahmet Buğra Harmandalı, Koin Bülteni’ne yaptığı açıklamalarda bu örgütün dolandırıcılığa ek olarak, kara para da akladığını söyledi. Söz konusu şahısların, Kıbrıs’tan aldıkları paraları Sistemkoin üzerinden yurt dışına gönderdikleri iddia ediliyor.
Üst düzey bir Sistemkoin yöneticisinin blockchain cüzdanında, 3 yıl içerisinde toplamda 747 Bitcoinlik hacim oluştuğu düşünülüyor.
Tutuklu durumda olan şüphelilerin, yurt dışına kaçmaya hazırlanırken yakalandıkları aktarılıyor.
“Açıkçası parayı alma konusunda çok ümidim yok”
Çankaya, “şikayette bulunalı 3 sene olduğunu” söylüyor. Abdul Latif’in şikayeti ise bundan 1,5 sene öncesine dayanıyor. Yetkililerin, yakın zamanda Sistemkoin’in hesaplarına bloke ve sunucularına el koyduğu aktarılıyor.
Fakat mağdurlar, paralarını geri alma konusunda iyimser bir tavır takınamıyor. Yıllardır beklediklerini ve bu yılki tutuklamaların ardından dava açmaya hazırlandıklarını söyleyen Çankaya, şöyle konuştu:
“Açıkçası parayı alma konusunda çok ümidim yok. Mal varlıkları varsa bile 3 sene boyunca bir taraflara göndermişlerdir. Dava açıyoruz çünkü çok ufak da olsa bir ümidimiz var. Şu anki parayla 150.000 dolara yakın bir alacağımız var. En azından alabileceğimi almaya çalışacağım. 3 yıldır mağdur durumdayım.”
Abdul Latif, mücadele etmeye devam edeceklerini vurgularken “Ben dahil kimse ne yapacağını bilmiyor.” diye ekliyor. Örgüte karşı bilişim sistemleri yoluyla dolandırıcılık iddiasıyla dava açacaklarını söyleyen Av. Harmandalı, şunları söyledi:
“Yaptıklarının yanlarına kar kalmasını istemiyoruz. Yargılanacakları suçlar düşünülürse, Sistemkoin yetkililerinin kolay kolay cezaevinden çıkabileceklerini düşünmüyorum.”