St. Louis federal rezerv bankası “Kripto para birimleri dünyasına kısa bir bakış” adıyla paylaştığı bir yazısında gelecek dijital para birimleri ve Blockchain uygulamaları lehine genel bir değerlendirmede bulundu.
Bu rapor Aleksander Berentsen ve Fabian Schär tarafından yazıldı. Rapor Bitcoin (BTC) sistemini mizahi bir şekilde Yap adası ile karşılaştırması ile başlıyor. Bu ufak ada halkının kimin hangi tür para birimine sahip olduğunu takip etmek için fiili bir hesap defteri tutuyorlardı. Çünkü değer birimleri her kimin olursa olsun neredeyse yerinden oynatılamayacak kadar büyük olan taşlardan oluşuyordu ve bazen denizde kaybolabiliyorlardı.
Araştırmacılar raporun devamında ise Bitcoin madencilik mekaniklerinin teknik detaylarına geçiş yaparak, hashing‘in arkasındaki matematiksel işlemlerden, işlemlerin nasıl çalıştığı ile ilgili bilgiler vererek Bitcoin’in gelecekte nasıl değerli bir varlık olacağına dair övgülere yer veriyor:
“Bitcoin gibi kripto varlıklar büyük ihtimalle bir gün kendi varlık sınıfını oluşturabilecekler ve bu yüzden gelecekte ilgi çeken bir yatırım ve çeşitlendirme aracına dönüşebilme potansiyeline sahipler. Bitcoin zaman içerisinde günümüzde altının üstlendiği role benzeyen bir rol üstlenebilir.”
Yazının devamında ise Blockchain teknolojisinin en çok hangi alanlarda etkili olacağına değiniyor. Ve bir tür meta işlem türü olan BTC işlemlerine ve akıllı kontratlara bağlı olarak işlemler gerçekleştirebilen “Colored coins”e değiniliyor. Ayrıca eklemek gerekirse Ethereum bu konuda öncü olmaktadır.
Araştırmacılara göre Blockchain teknolojisinin negatif yönleri ise potansiyel olarak meydana gelebilecek forklar, madenciliğe dayalı elektrik/enerji israfı ve merkezsiz bir para birimi olmasında ötürü yaşanabilecek fiyat dalgalanmalarından oluşuyor.
Yazının sonunda ise tekrardan dijital para birimlerinin bir varlık sınıfı olarak potansiyeline dikkat çekilmekte:
“Bir tür varlık olarak Bitcoin ve alternatif blockchain bazlı koinler göz ardı edilmemeli. Bu yenilik merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan dijital varlıklarımızı temsil etmeyi mümkün kılıyor. Bu değerli bir portföy çeşitlendirme aracına dönüşebilecek yeni bir varlık sınıfının ortaya çıkmasına neden olabilir.”
Ocak 2017‘de, Federal rezervin yönetim kurulu üyesi Janet Yellen yaptığı konuşmasında blockchain kullanımı ve küresel olarak mali işlemleri gerçekleştirmede yaratabileceği kolaylıklardan bahsetmişti fakat bunun nasıl uygulanabileceğı hakkında kesin bir şey söylemedi.