Stellar İşbirliği Operasyon Sorumlusu Lisa Nestor ile Röportaj
Koin Bülteni ailesi olarak, Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Blockchain Fest 18’de, Stellar işbirliği operasyonlarından sorumlu yöneticisi Lisa Nestor ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Nestor, Stellar’ın gelecek planlarından Türk Stellar topluluğuna kadar birçok konuda Koin Bülteni’ne samimi açıklamalar yaptı. Hepinize keyifli okumalar dileriz.
Koin Bülteni: Öncelikle hoşgeldiniz, etkinlik ve İstanbul hakkında genel olarak ne düşünüyorsunuz?
Lisa Nestor: Buraya geldiğim için çok mutluyum. Türkiye büyük bir Pazar ve kripto para noktasında oldukça önemli bir potansiyele sahip. Gerek benim bireysel gerekse de Stellar’ın kurumsal olarak Türkiye’deki ilk temsili. Bana kalırsa Türkiye, kripto para sektörü konusunda öncü ülkelerden birisi olabilir. Sadece, İstanbul’u biraz daha az gezme şansım olduğu için üzgünüm, onun dışında oldukça güzel bir etkinlik oldu. Ancak yakın zamanda geleceğim ve tekrardan bu güzel ülkede vakit geçireceğim.
Koin Bülteni: Türkiye’de kripto para sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce işler nasıl yürüyebilir?
LN: Aslında bu konuyu size sormak lazım. Açıkçası kripto para sektörü ile ilgili Türkiye bence iyi durumda ancak daha da geliştirilebilir. Bu konuda bu tarz etkinliklerin yapılması çok önemli. Biz de Stellar olarak burada yer aldığımız için oldukça mutluyuz.
KB: Stellar olarak herhangi bir Türk şirketinden partnerlik ile ilgili bir talep aldınız mı? Bu konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
LN: Bildiğim kadarıyla bazı şirketlerle görüşmeler oldu ancak bunların çok da büyük şirketler olduğunu söyleyemem. Yine de çeşitli seviyelerde ve kapasitelerde bazı görüşmeler gerçekleştiriliyor. Şu an için Stellar ağı üzerinde dijital bir Türk Lirası arzı sağlayan bir şirket yok. Tabii ki böyle bir talep gelirse bunu düşünürüz. Şu anda Stellar ağı üzerinde dev finansal firmalar kendi paralarını dijitalize ediyor. Yakın dönemde Türkiye’de de bu tarz bir talep geleceğini açıkçası düşünüyorum. Bu bir oyun içi token ya da ICO tokeni de olabilir. Bu iş birliğini tabii ki arttırmak isteriz.
Vakıf olarak da hem iş dünyasını, hem düzenleyicileri hem de bireylere teknolojiyi öğretmeliyiz. Bu bizim işimiz olmalı. Blockchain ve kripto para teknolojisinin çok üstün olduğunu düşündüğümüz yerlerde bile bazı gelişmeler bizi şaşırtıyor. Eğer Türkiye Blockchain cenneti olacaksa, bunu yapacak olanlar da vatandaşlar. Burada size büyük iş düşüyor. Biz aynı zamanda küçük şirketleri de desteklemek isteriz.
KB: İşbirlikleri konusunda IBM ile çalışıyorsunuz. IBM ile iş birliği nasıl gidiyor ve diğer büyük kurumların bir ilgisi var mı?
LN: IBM iş birliği mükemmel gidiyor. Bu tarz büyük ve dev kurumlarla çalışmak oldukça keyifli. Biz Stellar Consensus protokolünü yaptık çünkü dünyadaki en hızlı, en ucuz ve en iyi ölçeklenebilir bir ağ olmak istiyoruz. Bunu hem büyük şirketlere hem de lokal şirketlerin kullanmasını istiyoruz. Bunun için de önemli partnerlere ihtiyacımız var. IBM de onlardan birincisi. Bizim için oldukça önemli bir anlaşma. Gelecekte de daha fazla partnerlik anlaşması imzalamak istiyoruz. Bu sayede birçok şirkete ulaşabiliriz.
KB: Türkiye’de birçok Stellar takipçisi var. Konu ile ilgili birçok sorular alıyoruz. Gelecekteki süreç nasıl işleyecek, bize bilgi verebilir misiniz?
LN: 2018 bizim için mükemmel gidiyor. Ağ üzerinde 1 milyon hesabı aştık ve kaliteli anlaşmalar yapıyoruz. Aynı zamanda gönderim hacimleri de istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Bu durum bizim için çok sevindirici. Ancak fiyat konusunda bizim elimizde olmayan çok fazla dış faktör var. Biz sadece Stellar’ın kaliteli bir ağ olmasını sağlayacak teknik desteği sağlayıp, kaliteli anlaşmaları ile bunu hayata geçirmek için varız. Stellar şu anda şirket olarak doğru yolda ve daha da gelişmek için çabalar sarf ediyoruz. Şu an bizim için her şey yolunda ve bunun gelecekte de böyle devam etmesini istiyoruz. Artık sadece ödeme olarak değil, çok daha farklı tiplerde de insanlar Stellar’ı kullanmaya başladı. Bu noktada da gelişmeye devam etmek ve bu artan talebi karşılayacak değişiklikleri ve iyileştirmeleri yapmak istiyoruz.