Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB: Kripto Para Değişim Aracından Çok Yatırım Aracı Olarak Kullanılmakta

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kripto paralara ilişkin yayımladığı raporda bu varlıkların “asli değerinin olmadığını” ve fiyatların “çok oynak” olduğunu vurguladı. Kripto paraların bu gibi sebeplerle birer değişim aracından daha çok, birer yatırım aracı olarak kullanıldıkları belirtildi.

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre TCMB, “Kripto Varlıklar” başlığı altında, Mayıs 2021 tarihli bir rapor yayımladı. Raporda Bitcoin gibi kripto paralara ek olarak, bunların temelinde yatan blockchain teknolojisi değerlendirildi.

Kripto paraların “asli değeri yoktur”

Merkez Bankası, raporda “kripto paraların bir asli değeri yoktur ve değeri çok oynaktır” açıklamasına yer verdi. Dünya genelinde 370’ten fazla kripto para borsası olduğu belirtilirken, piyasadaki regülasyon eksikliğinin dolandırıcılığa ve suistimale yol açtığı ve bu sebeplerle büyük maddi kayıplar yaşanabildiği vurgulandı.

Türkiye’de bu eksikliklerin giderilmesi adına Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinesinde çalışmalar yapıldığı ve kripto regülasyonlarının bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacağı açıklandı.

“Bir yatırım aracı olarak kullanılmaktadır”

Merkez Bankası raporuna göre kripto paralar, asli değeri olmadığı ve fiyatlar oynak olduğu için hesap değer birimi veya değişim aracı olarak kullanılmıyor. Aktarılanlara göre raporda şu ifadeye yer verildi:

“Ayrıca, günümüzdeki haliyle, işlemlerden yüksek ücret alınması ve işlemlerde performans kaynaklı gecikmeler yaşanması gibi nedenlerle daha çok bir yatırım aracı olarak kullanılmaktadır.”

Finansal İstikrar Kurulu gibi finansal otoritelerin, kripto paraları bu sebeple “kripto varlık” olarak tanımladığı belirtiliyor.

Bitcoin’in barındırdığı riskler

Bitcoin gibi kripto paralarda güvenliğin, kırılması oldukça zor olan, açık kaynak kodlu şifreleme algoritmaları ile sağlandığı aktarıldı. Ek olarak, Bitcoin’in herhangi bir sahibinin olmadığı ve “dünyadaki tüm Bitcoin kullanıcıları tarafından kontrol edildiği” bilgisine yer verildi.

Rapora göre Bitcoin’in sansüre ve merkez bankasının para basarak yol açtığı devalüasyona karşı dirençli olması, onun merkezi bir itibari paradan daha güvenilir olduğunu söylemek için yeterli değil. Fiyat dalgalanmaları sebebiyle yaşanan mali kayıpların ve yapılan hatalı işlemlerin geri alınamıyor olmasının,“hem finansal istikrar hem de tüketiciler açısından önemli riskler doğurduğu vurgulanıyor.

Bundan farklı olarak, blockchain teknolojisinin finansal hizmetleri daha verimli ve etkin hale getirmek için kullanıldığı belirtildi ve şu ifadeye yer verildi:

“Merkez Bankamız da görev ve sorumluluk alanı kapsamında dağıtık defter teknolojisi de dâhil olmak üzere finansal teknolojiler konusundaki gelişmeleri yakından takip etmekte ve uluslararası çalışmalara katkı sağlamaktadır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!