Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Hafta Takip Edilesi 6 Altcoin (31 Mayıs)

Kripto para piyasasının toplam değeri, yeni haftaya 1.6 trilyon dolar ile giriş yaptı. Bundan iki hafta önce 2 trilyon dolar barajının altına düşen piyasada, o tarihte yaşanan düşüşün etkileri hissedilmeye devam ediyor. Çoğu altcoinin fiyatı, kırılmış rekor seviyelerden uzaklaşmış durumda. Böyle bir atmosferde, takip etmenin pek zarar vermeyebileceği bazı gelişmeler yaşanacak.

2 hafta önce yaşanan düşüş, Bitcoin’in piyasadaki dominansının yeniden yükselişe geçmesi ile sonuçlandı. BTC.D Index’e göre Bitcoin’in 19 Mayıs’ta %40’a kadar çekilen pazar payı, geçen hafta %48’in üstüne kadar yükseldi, ayın son günündeyse yaklaşık %44 olarak ölçülüyor.

Piyasadaki ibrenin ilerleyen günlerde hangi yöne kayacağını öngörmek mümkün olmasa da, bu hafta Ripple, Cardano, Stellar, PancakeSwap, PAID Network ve COTI ile ilgili bazı haberler, takip etmeye değer ‘olabilir’.

Ripple (XRP)

  • Haftanın açılış fiyat*ı: 0,90 dolar

  • Bu haftaki haber: Brad Garlinghouse ve Chris Larsen’in avukatlarının, 4 Haziran’da SEC avukatlarının itirazına karşılık vermesi bekleniyor.


  • Neden takip edilesi: SEC, kayıt dışı menkul kıymet satışı sebebiyle yalnızca Ripple’a değil şirketin kurucusu Larsen ile CEO’su Garlinghouse’a da dava açtı. Garlinghouse ve Larsen ikilisi, kendilerine yönelik açılan davanın reddi için başvuruda bulunmuşlardı. SEC, mayısın başında bu başvuruya  60 sayfalık bir belge ile itiraz etmek için talepte bulunmuş, Ripple buna karşı çıkmış, hakim ise SEC lehine karar vermişti. Garlinghouse ve Larsen’in avukatlarının, bu hafta söz konusu itirazı yanıtlaması bekleniyor.

Cardano (ADA)

  • Haftanın açılış fiyatı: 1,56 dolar

  • Bu haftaki haber: Cardano, 3 Haziran’da Türkiye saatiyle 19:00’da başlayıp 21:30’da son bulacak bir webinar düzenleyecek.


  • Neden takip edilesi: IOHK Foundation, geçen hafta Marlowe adlı yeni bir ürün paketinin tanıtımını yaptı. Geliştiriciler, son-kullanıcılar ve işletmeler için ayrı ayrı şekillerde tasarlanan Marlowe, “blockchainde eşten-eşe anlaşma yapmayı kolaylaştırmak” için geliştirildi. Perşembe günkü webinar, Marlowe için düzenlenen ilk webinar olacak ve etkinlik boyunca merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemindeki gelişmelerden ve Marlowe’un bu ekosistemde ne gibi bir rol oynayabileceğinden bahsedilecek.

Stellar (XLM)

  • Haftanın açılış fiyatı: 0,375 dolar

  • Bu haftaki haber: Stellar, 1 Haziran günü Türkiye saatiyle 18:00’de Protocol 17’ye geçiş yapmak için bir oylama düzenleyecek.


  • Neden takip edilesi: Protocol 17; Stellar’a özellikle para piyasası fonu gibi kuruluşların işine yarayabilecek, “varlığın iadesi” (asset clawback) adlı bir özellik getirecek. Bu kuruluşlar, tokenlaştırılmış hisse gibi varlıkları yasal zorunluluk, dolandırıcılık olayı gibi durumların yaşanması halinde geri çekebilecekler.

PancakeSwap (CAKE)

  • Haftanın açılış fiyatı: 15,28 dolar

  • Bu haftaki haber: PancakeSwap, bugünkü token yakımına geçen hafta toplanan işlem ücretlerini de ekliyor olacak.


  • Neden takip edilesi: PancakeSwap, 27 Mayıs’ta Kalmar için 160.000’den fazla tekil cüzdanın katıldığı bir IFO düzenledi. İnsanlar IFO öncesinde CAKE ve BNB stake edip, buradan aldıkları likidite havuzu (LP) tokenlarını, IFO sırasında kullanabiliyorlar. PancakeSwap, IFO bittikten sonra katılım ücreti olarak ödenmiş CAKE-BNB LP tokenlarını parçalara ayırıp, piyasadan CAKE almak için BNB kullanıyor ve aldığı CAKE’leri, haftalık olarak yakacağı token miktarına ekliyor. Aynı işlemin, bugün de gerçekleşmesi bekleniyor.

PAID Network (PAID)

  • Haftanın açılış fiyatı: 0,716 dola

  • Bu haftaki haber: Cryption Network, 8 Haziran’da Ignition platformunda ilk merkeziyetsiz borsa arzı (IDO) gerçekleştirecek.


  • Neden takip edilesi: IDO önümüzdeki hafta düzenlenecek fakat IDO’ya katılmak için gerekli kayıt işlemleri (whitelist) 29 Mayıs’ta başladı ve 1 Haziran’a kadar devam edecek. Bu haftaki kurada adresi çekilen yatırımcılar, gelecek hafta belirli bir fiyattan CNT alabilecekler.

Coti (COTI)

  • Haftanın açılış fiyatı: 0,211 dolar

  • Bu haftaki haber: 1 Haziran’daki güncellemeyle COTI’nin ana ağına NightShade adlı yeni bir node (düğüm) eklenecek.


  • Neden takip edilesi: Night Shade, 2018’den beri COTI’nin test ağında çalışıyordu. NightShade’in ana ağa eklenmesiyle birlikte ağdaki toplam node sayısı 20’ye çıkmış olacak. Toplam staking hacmi, 8 milyon COTI’lik kapasitesi bulunan bu node ile 129 milyon COTI’ye yükselecek.

BONUS: “Tarihin en büyük Bitcoin etkinliği”

4-5 Haziran tarihlerinde şu ana kadarki en büyük Bitcoin etkinliği olan Bitcoin 2021 düzenleniyor olacak. Jack Dorsey, Michael Saylor, Cynthia Lummis, Tony Hawk gibi isimlerin yer alacağı etkinlik Miami’de, Binance US, FTX, Crypto.com, Swipe, OKCoin ve daha pek çok farklı ismin sponsorluğu ile gerçekleşecek.


*Haftanın açılış fiyatı, CoinGecko’nun pazartesi günü saat 09:00 itibarıyla aktardığı veriye dayanmaktadır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!