Telegram, Altcoin Dünyasını Sarsan Gözaltı Kararına Yanıt Verdi: İşte Detaylar
Telegram CEO’su Pavel Durov’un Fransa’da gözaltına alınması, dijital dünyada büyük yankı uyandırdı. Cumartesi günü tutuklanan Durov, Telegram uygulamasına ilişkin suçlamalarla ilgili olarak sorgulanıyor.
Yetkililer, Durov’un gözaltına alınmasının, Telegram’ın yetersiz moderasyon politikalarıyla bağlantılı olduğunu ve uygulamanın suç faaliyetlerini engelleme konusunda adım atmamakla suçlandığını belirtiyor.
Telegram CEO’sunun gözaltına alınması, altcoin ve memecoin piyasalarında büyük sarsıntı yarattı.
CoinGecko verilerine göre Toncoin (TON), birkaç gün içerisinde yaklaşık yüzde 20 düşüş yaşadı. Telegram ekosistemindeki Notcoin (NOT), STON (STON) gibi tokenlarda ise yüzde 30’u geçen oranlarda düşüş kaydedildi.
Telegram’dan “absürt” açıklaması
Telegram, yaptığı açıklamada, moderasyon süreçlerinin sektördeki standartlara uygun olduğunu ve sürekli olarak iyileştirildiğini ifade etti. Şirket, “Bir platformun ya da sahibinin, o platformun kötüye kullanılması nedeniyle sorumlu tutulması absürt bir iddia” dedi.
Durov’un sık sık Avrupa’da seyahat ettiğini belirten Telegram, Avrupa Birliği yasalarına, özellikle çevrim içi ortamda güvenliği ve hesap verebilirliği sağlamak amacıyla yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası’na uygun hareket ettiğini vurguladı.
Telegram, “Dünya genelinde yaklaşık bir milyar kullanıcı, Telegram’ı iletişim aracı ve hayati bilgi kaynağı olarak kullanıyor. Bu durumun hızlı bir şekilde çözüme kavuşmasını bekliyoruz. Telegram, tüm kullanıcılarının yanında” şeklinde bir açıklama yaptı.
The Open Network’ten Durov’a destek
Telegram bağlantılı kripto para projesi The Open Network (TON) de Pavel Durov’un yanında durdu. TON topluluğu, “TON topluluğu olarak güçlü ve tam kapasiteyle çalışmaya devam ettiğimizi herkesin bilmesini istiyoruz” dedi.
“İfade özgürlüğü ve merkeziyetsizlik ilkelerine bağlı bir topluluk olarak, bu zorlu dönemde Pavel’in yanında sağlam bir şekilde duruyoruz. Pavel, bu değerlerin sadık bir savunucusu olmuş ve açık ve merkeziyetsiz bir interneti teşvik etme çabalarıyla milyonlarca insana ilham vermeye devam edeceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verilirken, herkesin “sakin ve birlik içinde kalması” istendi.
Rus hükümeti devreye giriyor
Telegram, 2018 yılında kullanıcı verilerini Rus hükümetiyle paylaşmayı reddetmesinin ardından Rusya’da yasaklanmış ancak bu yasak 2021 yılında kaldırılmıştı. Durov, 2014 yılında VKontakte adlı sosyal medya platformunu sattıktan sonra Rusya’yı terk etmişti.
Rusya, Durov’u hâlâ bir Rus vatandaşı olarak görüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Fransa’daki Rusya Büyükelçiliği’nin Durov’un durumu hakkında bilgi almak ve konsolosluk erişimi sağlamak için gereken adımları attığını ancak Fransız makamlarının iş birliği yapmadığını ifade etti.