Telegram için Gram davasında yeni bir gelişme yaşandı. Buna göre Telegram, 2018’de patent anlaşmazlığı sebebiyle davalık olduğu Lantah LLC şirketine tam 625 bin dolar tazminat ödeyecek.
Dünyanın en büyük mesajlaşma uygulamalarından Telegram’ın yüzü mahkemeler sebebiyle bir türlü gülmüyor. Telegram, şimdi de GRAM ismi sebebiyle Lantah LLC. isimli şirkete 625 bin dolar ödemek zorunda. GRAM ismi üzerinden patent anlaşmazlığı sebebiyle dev şirket, Lantah şirketi ile 2018 yılında davalık olmuştu. Her ne kadar davacı taraf Telegram olsa da mahkemeden çıkan kararla Lantah haklı bulundu.
Telegram, patent davasını kaybetti
Dev mesajlaşma platformu, GRAM tokenı için ilk dijital para arzını (ICO) 2017 yılında düzenlemişti. Daha sonra ise toplamda 175 yatırımcıya 2.9 milyar adet GRAM dağıtmayı hedefleyen şirket, bu sebeple ABD’deki Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC) ile de davalık oldu.
2018 yılında da şirket, Lantah firmasına patent ihlali sebebiyle dava açtı. Lantah ise Telegram’ın iddialarını reddederek kendisi de mahkemeye başvurdu. Lantah’ın iddialarına göre şirket, GRAM isminin patenti için şirket, 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Trademark ofisine zaten başvuru yapmıştı. Mahkemedeki karar ise yakın zamanda netleşerek Telegram’ın Lantah şirketine 625 bin dolar ödemesini gerektirdi.
Tazminat ücretleriyle alakalı net detaylar da 2 Kasım tarihinde yayımlanan belge ile netleşti. Buna göre 1030,4 saatlik çalışma için ücret 600 dolar olarak belirlendi ve 900 dolar da avukatlık ücreti olarak kesildi. Belgede ayrıca Lantah’ın saat başına 600 dolar yerine 900 dolar istediği ancak yargıcın bu kararı kabul etmediği de belirtildi.
“Kimse engel olamayacak”
Telegram ve SEC arasındaki gerilim sebebiyle ünlü mesajlaşma uygulaması birden fazla darbe almış oldu. Telegram, önce TON olarak isimlendirdiği blockchain platformunun ismini Telegram Open Network olarak kullanmak zorunda kaldı. TON için isim haklarını kaybeden şirkete GRAM tokenları için de kısıtlama geldi.
SEC’e karşı kaybettikten sonra Telegram, ne ABD içinde de ne bir başka ülkede tokenların dağıtımını yapamayacağını öğrendi. Bu gelişme sonrasında duruma hazırlıklı olduklarını belirten firmadan ise TON projesi için şu açıklama gelmişti:
“TON, merkezsiz ve açık kaynaklı bir proje ve bunun gereği olarak platformun açılmasına hiçbir kurumun engel olamayacak.”