Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Bitcoin’in Son Durumu

Türkiye’de “elektronik para” kavramı 2013’te yürürlüğe girerken, günümüzde Bitcoin ve diğer alternatif kripto paralar elektronik para olarak halen kabul edilmiyor. Buna karşın sektördeki hareketlilik, arz ve talep doğrultusunda çeşitli ödeme kuruluşları tarafında faaliyetlerini geliştirmeye çalışıyor.

Haziran 2013’te Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayınladığı 6493 Sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” a göre, “elektronik para” kavramı kanuna girse bile dijital para ihraç edecek kurumun bu paranın karşılığı olan fonu sabit olarak bir hesapta tutmasını zorunlu kılıyor, bu da en güncel ve yaygın örnek olan Bitcoin yapısına aykırı bir yaklaşımdır. Bu nedenle 25 Kasım 2013’te içerdiği riskler nedeniyle Bitcoin’in elektronik para olarak kabul edilmediği açıklanmıştı. Bu doğrultuda, IMF çalışanları tarafından 2016 başında sunulan raporda elektronik para türleri olarak dijital, sanal ve kripto para kavramlarını ayrı tutmak gerekmişti.

Kanunun, Haziran 2015’de yürürlüğe giren ikincil yönetmeliğinin şartlarını karşılayan bazı firmalar, BDDK’dan lisans alarak şu an için Türkiye içinde faaliyet gösterebilmekte. 2015’te lisans alan ilk 7 firmaya baktığımızda bunlar sırasıyla Belbim, Birleşik Ödeme, CMT, D Ödeme, Papara, Türk Elektronik Para ve Wirecard gibi kuruluşlar olduğunu görmekteyiz.

Fotoğraf 1: BDDK (https://www.bddk.org.tr/WebSitesi/turkce/Kuruluslar/Elektronik_Para_Kuruluslari/Elektronik_Para_Kuruluslari.aspx)

Türkiye’de uzmanlar, teknolojiyi yakından takip eden ve müşterilerine birçok farklı alanda yenilikçi ürün ve çözümler sunan bankaların bu yönde adımlar atabileceğini öngörmekte. Günümüzde teknolojiyi yoğun olarak kullanan nüfusa sahip Türkiye’de bu taleplerin oluşacağını bankalar da farkında.

Fotoğraf 2: “Bitcoin gibi dijital para birimleri online harcamaların geleceğidir” hakkında ülkelere göre görüşler

ING Bank’ın öncü olduğu ABD, Avustralya ve Avrupa’dan 15 ülkenin katıldığı uluslararası bir araştırmaya göre, mobil bankacılığın ülkeler bazında kullanımında %65 oranda Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Araştırmanın devamında “Bitcoin gibi dijital para birimleri online harcamaların geleceğidir.” görüşüne katılma durumları Türkiye’de %45 oranında kabul edilmiştir. Bu durum Türkiye’de dijital para birimlerine olan inancın yüksek olduğunu gösterir.

Türkiye, 2017’de ise  3 büyük Bitcoin borsası ile vatandaşlara hizmeti sürdürmekte. Bunlar; Paribu, Koinim ve BTCTürk olarak bilinmekte. Bu borsalar da birbirinden bağımsız kendi kurlarına sahip ve Türk vatandaşlarının Türkiye’den Bitcoin al-sat yapabilmesini sağlıyorlar. Bu şekilde Bitcoin sahibi olan vatandaşlar sonrasında global pazardaki Bitcoin borsalarına aktarım gerçekleştirip, dünyanın her yerindeki insanlar ile kripto para ticaretlerini gerçekleştiriyor ve sürdürüyor.

Ülkemiz Bitcoin ve kripto paralar ile ilgili gelişmeleri yakından takip etse de henüz yeteri kadar bu alanda hareketlenme söz konusu değil. Ana akım medya bu alanda gelişmeleri yabancı kaynaklardan edinip Türk okuyucuya sunmakta. Bazı ekonomi alanında çalışmalar yürüten, yorum yapan ve fikirlerini ileri süren kişiler veya akademisyenler ellerinden geldiğince okuyucuyu bilgilendirmeye çalışsalar da hükümet tarafından bu konu üzerine herhangi bir hareketlilik görülmemekte. Dünyanın birçok yerinden piyasa ile ilgili her geçen gün söylentiler ve haberler çıkıyor. Ancak ülkemiz ne Blockchain ne de kripto paralar ile ilgili bir çalışma yürüttükleri konusunda açıklamada bulunmuş değil.

Ülkemizin bu kadar hareketliliğin olduğu bir sektöre durgun yaklaşması dikkat çekici. Öte yandan bu durgunluk ilerleyen vadede Türkiye’nin aleyhine görünüyor.  Piyasanın durumu ve kullanıcıların talebi ise, Türkiye’nin sektörün yayılımında öncü olacak adımlar atması ve kripto para, Blockchain vb. teknolojilerden en iyi şekilde faydalanan ülkeler arasında bulunması.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • ömer
    Posted 19 Eylül 2017 - 14:58 14:58

    Hükümetlerin yapmama sebebi bence btcoini durduramamaları. En fazla düzenleme yaparlar bu düzenleme de kullanıcılar için cazip olmazsa herkes yabancı borsalara yönelir.

    • Tolga Şimşek
      Posted 21 Eylül 2017 - 10:34 10:34

      hükümetlerin tek derdi vergi arkadaşım

Leave a comment