Ülkemizin gündemini çalkalayan seçim sürecinde uzun zamandır beklenen adım atıldı ve Millet İttifakı’nı oluşturan 6’lı masa Cumhurbaşkanı adayını açıkladı. Mevcut hükümetin ve Millet İttifakı üyelerinin kripto hakkındaki düşüncelerini sizler için derledik.
Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz kasım ayının başında kripto varlıklar ile ilgili yasa yönetmeliğinin yakında hazır olacağını belirtmişti. Ancak henüz belirlenmeyen yasa yönetmeliğinin hükümetin değişmesi durumunda ne hal alacağı merak konusu oldu.
Cumhur İttifakı’nın seçilmesi durumunda kripto paralarla alakalı düşüncelerin çok değişmeyeceği tahmin edilirken geçtiğimiz yıl kripto para düzenlemelerinin değerlendirildiği toplantıda, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yetkili kurumlar olacağı ve kripto paralardan vergi alınacağı gündeme gelmişti.
Henüz netleşmeyen yasanın seçimden önce ilgi odağı olmayacağı tahmin ediliyor.
Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu Ne Düşünüyor?
Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yönetmeliğinde 2021 yılında yürürlüğe giren “kripto varlıklar ödemelerde doğrudan ve dolaylı olarak kullanılmasını yasaklayan” yasayı oldukça eleştirmişti. O dönem yaptığı açıklamada, “Kurtulamadılar bu zihniyetten” ifadelerine yer veren Kılıçdaroğlu’nun kripto paraların ödeme sistemlerine entegre olmasına olumlu baktığı düşünülüyor.
Ayrıca gençlerin önünün kesildiğini belirten Kılıçdaroğlu şu ifadelere yer vermişti:
Daha sonra bu paylaşımı alıntılayan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, “Blockchain ve kripto 1 milyar dolarlık (Unicorn) teşebbüslerimizin çıkacağı yegane alandır. Türkiye’nin finansal teknoloji girişimlerine darbe vurdular. Gençlere tahammülleri yok bunların. Yok yok yok!” ifadelerini de kullanarak blockchain teknolojisine sıcak baktığını ima etmişti.
Masanın Ekonomi Tarafı Ne Düşünüyor?
Millet İttifakı’nın seçilmesi durumunda muhtemelen maliye bakanlığı görevini üstlenecek olan DEVA Partisi Genel Başkanı ve ekonomist Ali Babacan, 2021 yılının sonunda kripto para yasağıyla ilgili açıklamalarıyla gündeme gelmişti.
Kripto para mevzuatında yasaklardan bahsedilmesi ülkemizi çağın gerisine götürür. Yapılması gereken borsaların denetlenerek güven oluşturulmasıdır.
ifadelerine yer veren Babacan ayrıca “Biz takipçi değil öncü ülkelerden olmalıyız.” demişti.
Kripto para mevzuatında yasaklardan bahsedilmesi ülkemizi çağın gerisine götürür. Yapılması gereken borsaların denetlenerek güven oluşturulmasıdır.
Biz, takipçi değil öncü ülkelerden olmalıyız. Dünyayla uyumu yakalamak ve yenilikçiliğin önünü açmak üzere #YarınaAtılım diyoruz.
— Ali Babacan (@alibabacan) December 30, 2021
Öte yandan kripto paralarla ilgili görüşleriyle paralel olarak metaverse teknolojisini de benimseyen Babacan’ın partisi, Ocak 2022’de Metaverse’ün Deva’sı hazır paylaşımı ile metaverse’e adım attığını duyurmuştu.
Özellikle diğer siyasal partilere nazaran kripto para ekosistemi için daha çok çalışma yaptığı tahmin edilen DEVA partisi, Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın önderliğinde partinin resmi hesabından çokça kripto paralarla ilgili paylaşımlarda bulundu.
Kripto para düzenlemesini yenilikçi ve dünya ile entegre şekilde yapmayı planladıklarını söyleyen Dalgın, Türkiye’yi kripto alanında finans merkezi yapmayı hedeflediklerini dile getirmişti. Öte yandan dijital merkez bankası parası (CBDC) kapsamında dijital Türk Lirası’nın çalışmalarına hız kazandıracaklarını belirtirken kamu için kullanıma açılacağını da bildirmişti.
Ahmet Davutoğlu Ne Düşünüyor?
Dışişleri eski Bakanı ve Gelecek Partisi genel başkanı Ahmet Davutoğlu, daha öncelerde yaptığı açıklamada kripto paralarda gündeme gelen vergi konusunu eleştirmişti. Davutoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
Dijital varlıkların yapısını anlamadan kısıtlamalar getirmek en çok girişim ekosistemine zarar verir. Vergi almayı düşünmek yerine Metaverse ve web3 dünyasına nasıl adım atarız diye düşünün! Kısıtlamak yerine talep edenleri denetleyin. Bırakın, sistem işlesin.