Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin ETF’ler Hakkında Konuştu: ETF’den Önce Sokaktaki İnsana Kripto Paraları Anlatmalıyız

Ethereum kurucusu ve kripto para sektörünün fikrine en değer verilen isimlerinin birisi olan Vitalik Buterin, Ethereum ve Bitcoin’in alt yapısını konuştu. Ethereum ve Bitcoin’in halka açılışını daha iyileştirmek için çeşitli değişiklikler yapılması gerektiğini belirten Buterin, daha iyi yolların keşfedilmesi halinde işin çok daha güzel ilerleyeceğini belirtti.

Daha Kolay Kripto Para Satın Almak

Buterin, daha kolay kripto para yatırımı yapma yollarının içinde, özel olarak borsa yatırım fonlarını yani ETF’leri değerlendirdi. Buterin, kurumsal yatırım yönünün, kripto para piyasalarının gitmesi gereken yer olmadığını da belirterek, bunun yerine kripto para piyasalarının bu ürünler için daha pratik çözümler üzerine odaklanması gerektiğini ifade etti. Sokaktaki insana yani halka, kripto paraların nasıl daha iyi anlatılacağı üzerine kafa yorulmasının, dev yatırımcılara gidilmesinden daha değerli olduğunu belirten Buterin, kripto paraların yakın gelecekte kredi ya da banka kartı kadar kolay kullanım alanına sahip olmasının, kurumsal yatırım almasından çok daha değerli olacağını belirtti.

Buterin, attığı tweette şunları söyledi:

”Bitcoin ve Ethereum konusunda ETF’ler fazlaca dile gelmeye başladı. Bu kabul, ancak insanların 5 ya da 100 dolara köşe başındaki büfeden nasıl kripto para alacağına ise fazla kafa yormuyoruz. ETF ve kurumsal yatırım işi sadece fiyata etki eder ancak son söylediğim, kripto paraların geleceği ve genel kullanım açısından çok daha önemli.”

Buterin, ETF’lerden ziyade daha halk yaklaşımlı bir şeyi benimserken, Buterin’in aksine Huobi UK CCO’su Josh Goodbody, yaptığı açıklamada ETF’lerin kurumsal yatırımcılar ve piyasanın geneli için çok önemli olduğunu belirtti. Goodboy, ETF’lerin bu sektör için olmazsa olmaz olduğunu belirterek şöyle konuştu:

”Kripto para piyasası, yatırımcıların kullandığı şeyin alt yapısına olan inancı artmazsa, asla büyümez ve olgunlaşamaz. SEC’in Bitcoin ETF’si ile vermek istediği karar ya da bu karar noktasına gelmemiz, sektörün gittiği yerin gayet doğal bir tezahürü. Çeşitli ürün sınıfları ve finansal araçların kripto para dünyasına gelmesi, yatırımcıların hem elini rahatlatır hem de güçlendirir. Herkes özel şifreler tutmayı istemeyebiliyor. Alanında lider birisi tarafından yapılırsa, sektör için bu ETF olayının müthiş bir şey olacağını düşünüyoruz.”

Buterin’e bakacak olursak, başarılı yöneticinin odaklandığı ana şeyin, kripto para kullanımının artması olduğunu açıkça görebiliyoruz. İki argümana da bakıldığında varılacak esas sonuçsa, aslında iki şeyin de sektör için hayli elzem olduğu. Özellikle kripto para kullanımının artması noktasında yapılan anketler, halkta kripto para sahipliği oranının düşük olduğunu ortaya koyuyor. Amerikan halkının %80’inin maaştan maaşa nefes aldığını düşünürsek, aslında ETF’ler ve ya da vadeli işlemler gibi şeylerin onlara yabancı dil gibi gelmesi hiç de garip değil.

ETF’ler

Son birkaç hafta ETF haberlerinin etkisi ile Bitcoin son iki ayın en yüksek seviyeleri olan 8 bin 300 dolarları gördü. Kripto para piyasasındaki bazı otoriteler bunun SEC kararına dek devam edeceğini düşünüyor. Öte yandan SEC ise, geçtiğimiz hafta Cameron ve Tyler Winklevoss kardeşlerin yaptığı ETF başvurusunu reddetti. Haberin bir nevi korku ve endişe saçmak için abartıldığını düşünen de oldukça fazla kişi var. Çünkü zaten Winklevoss kardeşlerin yaptığı bu ETF başvurusunun, olumlu sonuçlanacağına çok çok az kişi ihtimal veriyordu.

Bu noktada SEC’in verdiği bu red kararının pek de bir indikatör olmadığının bilinmesinde fayda var. Bakılması gereken esas odağın ise VanEck ve SolidX’in yaptığı başvuru olması gerektiğini belirten otoriteler, bu konu ile ilgili ise biraz daha iyimser ancak piyasada hatrı sayılır çokluktaki bir kesim ise, bu ETF’nin de reddedileceğini belirtiyor.

Bakalım piyasaya etkisi merakla beklenen bu SEC kararı nelere gebe olacak?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment