Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin, Ethereum Hesaplarının Soyutlanabilmesi İçin Yeni Bir Tasarı Sundu

Vitalik Buterin dahil olmak üzere bir grup geliştirici, Ethereum’daki hesapların, consensus düzeyindeki katmanda herhangi bir değişiklik yapmak zorunda kalmadan soyutlanabilmesi için yeni bir tasarı sundu.

Ethereum blockchaininde harici hesaplardan¹ ve (akıllı) sözleşme hesaplarından² oluşmak üzere bulunan iki tür hesabı tek bir hesap türüne indirgemek için tasarlanan Hesap Soyutlama³ modeli için ERC-4337 kodlu bir tasarı hazırlandı.

Vitalik Buterin, Dror Tirosh, Kristof Gazso, Namra Patel, Tomasz K. Stańczak ve daha farklı isimlerin katkılarıyla geliştirilen ERC-4337, Hesap Soyutlama tasavvurunu hayata geçirmek için geçmişte sunulmuş tasarıların aksine blockchainin consensus düzeyindeki katmanının işleyiş mantığında herhangi bir değişiklik öngörmüyor.

İşlemler ortak bir kümede toplanacak

Tasarıda, soyutlanmış hesaplarca yapılan işlemler için yeni bir işlem türü oluşturmaktansa, kullanıcıların işlemlerinin ‘UserOperation’ adlı bir yapının kullanılarak ortak bir havuzda⁴ paketlenmesi öneriliyor.

Birlikte paketlendikten sonra ortak bir Ethereum bloğuna dahil edilecek işlemlerin bir araya getirilmesinden paketçi⁵ olarak adlandırabileceğimiz partiler sorumlu olacak ve bu görev, madenci gibi faillerce üstlenilebilecek.

Yaptığı işin maliyetini tekil UserOperation’lardan aldığı işlem ücretleri ile karşılayacak paketçiler, ortak bir havuzda topladıkları bu işlemlerin işlem ücretini toplu olarak, ETH cinsinden ödeyebilecekler.

Kullanıcı deneyimini iyileştirme gücüne sahip

Ortaya çıkışı 2016’nın başına kadar dayanan Hesap Soyutlama fikri için şu ana kadar EIP-2938 gibi tasarılar sunulmuştu.

Dijital cüzdanları, mixerları, merkeziyetsiz uygulamaları ve merkeziyetsiz finans projelerini ilgilendiren Hesap Soyutlama modeli, blockchaindeki işlem ücretlerinin kim tarafından, ne şekilde ödeneceğini son kullanıcının deneyimini iyileştirecek şekilde etkileyebilir.

Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, sunulan yeni tasarının, işlemleri doğrulamak ve gerçekleştirmek için izlenen mantıklarda esneklik payı bıraktığı, kullanıcılara cüzdanlarını kuantuma karşı güvenli cüzdanlara geçirebilme ve güncelleyebilme imkanı sunacağı için öncekilerden daha faydalı olduğunu düşünüyor.

Londra güncellemesi sonrası uygulamaya konan EIP-1559 ile uyumlu olacağı belirtilen ERC-4337’ın, Buterin’in destekçisi olduğu toplumsal geri kazanım⁶ modelinin de önünü açacağı düşünülüyor.


¹External account (orj.)
²Contract account (orj.)
³Account abstraction (orj.)
⁴Mempool (orj.)
⁵Bundler (orj.)
⁶Social recovery (orj.)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!