Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin, Köpek Tokenları ile Nereye, Ne Kadar Bağış Yaptı?

Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, Dogecoin ivmesiyle ortaya çıkmış Shiba Inu (SHIB), Akita Inu (AKITA), Dogelon (ELON) gibi köpek tokenlarını, Hindistan’daki Covid-19 yardım fonu dahil olmak üzere birkaç farklı yere bağış yapmak için kullandı.

Bu projeleri geliştiren kişi ve kişiler, tokenı ürettikten sonra toplam arzın bir kısmını doğrudan Vitalik Buterin’in adresine gönderdiler.

Örneğin Shiba Inu’nun kurucusu, toplam arzın yarısını, hiçbir zaman kullanmayacağı inancıyla Buterin’e yolladı. SHIB ile ilgili yazımızda, bunun Shiba Inu’nun Aşil tendonu olabileceğinden bahsettik.

Nereye, ne kadar bağış yolladı?

Vitalik Buterin’in bu tokenlara dokunmayacağı inancı, dün akşam itibarıyla boşa çıkmış oldu. Buterin’in blockchain cüzdanından görülebileceği üzere,

  • Polygon’un kurucusu Sandeep Nailwal tarafından Hindistan için kurulan Covid-19 yardım fonuna, dün akşam 21:00 sularında 50 trilyon 693 milyar 552 milyon 78 bin tane SHIB gönderdi. Bunların işlem sırasındaki değeri, 1.2 milyar dolardan fazlaydı.

  • Yazılım geliştiricilerinin, açık kaynaklı projelere katkıda bulunabileceği ve gelir elde edebileceği, Ethereum tabanlı bir proje olan Gitcoin’e 49 trilyon 340 milyar 69 bin 420 tane AKITA gönderdi. Bunların o anki değeri, 440 milyon dolardan fazlaydı.

  • Ortalama insan ömrünü uzatmaya yönelik çalışmalar yapan Methuselah Foundation’a, 432 trilyon 583 milyon 89 bin 105 tane Dogelon (ELON) gönderdi. Bunların yazım sırasındaki değeri, 340 milyon 427 bin dolar.

  • GiveWell adlı, kar amacı gütmeyen bir kuruluşa değeri 50 milyon doları aşan 13.292 tane Ethereum (ETH) gönderdi. GiveWell, farklı bağış kampanyalarına gönderilen her bir bağışın ne kadar verimli kullanıldığını analiz etmek suretiyle insanlara nereye bağış yaparlarsa daha çok fayda sağlayabilecekleri konusunda fikir sağlıyor.

  • Machine Intelligence Research Institute’a 4 milyon dolar değerinde, 1.050 tane ETH bağışladı. 2005’te kurulan ve kar amacı gütmeyen bu kuruluş, yapay zekanın barındırdığı varoluşsal riskleri analiz ederek bu alanda yapılan çalışmaları daha güvenli kılmaya çalışıyor.

Köpek tokenları, bağışlardan sonra değer kaybetmeye başladı

Buterin, bu bağışları bir stablecoin ile değil SHIB gibi tokenlar ile yaptığı için, bağışların dolar bazındaki değerinde büyük değişimler yaşanabilir ki, yaşandı da.

Buterin’e gönderildikten sonra sirkülasyondan çıkmış muamelesi yapılan tokenların harekete geçmesi, köpek tokenlarında düşüşe yol açtı. CoinGecko verilerine göre salı sabahı itibarıyla, son 24 saat içerisinde:

  • Shiba Inu, %29,6 oranında değer kaybedip 0,00001969 dolara düştü.

  • Akita Inu, %33,2 oranında değer kaybedip 0,00000770 dolara düştü.

  • Dogelon Mars, %48,8 oranında değer kaybedip 0,00000081 dolara düştü.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!