Walmart, Nestle ve sekiz farklı şirket bir araya gelerek Food Trust adlı bir organizasyon kurdular. Kurulan bu organizasyonun amacı gıda tedariğini takip etmek olacak ve bu işlem Blockchain teknolojisi üzerinden gerçekleşecek.
Şu anda şirketler yiyeceklerin nereden, nasıl geldiğini ve nereye gittiğini tam anlamıyla kapsamlı bir şekilde takip edemedikleri için mevcut gıda zincirine çeşitli bozuk yiyecekler girebiliyor. Günümüz şartlarındaki yasal düzenlemelere göre şirketlerin yapması gereken tek şey birkaç kayıt aşamasından geçmek ve bu şirketlerin çoğu veri kaydını hala kağıt belgeler üstünden yapıyor. Ancak kurulan yeni organizasyonda Blockchain teknolojisinden faydalanılıyor olacak ve Walmart, Nestle gibi devler bu teknoloji sayesinde işlerin değişmesini umuyorlar.
Food Trust dahilindeki şirketler Blockchain teknolojisini neredeyse bir senedir test ediyorlardı ve en sonunda teknolojiye yeşil ışığı yaktılar. Food Trust bu teknoloji sayesinde sektörde karşılaşılan sorunları çok daha hızlı ve kolay bir şekilde tespit edebilmeyi umuyor.
Walmart’ın besin güvenliği biriminin başkan yardımcısı Frank Yiannas ve Nestle’nin besin zinciri biriminin küresel başkanı Chris Tyas bu konu hakkında yorumlarda bulundular. Yiannas:
“Sürecin her aşamasında her bir gıda ürünü üstünden gerçek zamanlı veri elde ediyorsunuz. Sanki yemek takibi için FedEx’i kullanıyor olmak gibi.”
Nestle yetkilisi Tyas ise şöyle bir yorumda bulundu:
“Şirketlerimiz arasında bir rekabet var, doğru. Ancak müşterilerimizin güvenini kazanmak için işbirliği yapıyoruz.”
Food Trust adlı organizasyonda Nestle ve Walmart’ın yanı sıra Unilever NV, Dole Food Co., Driscoll’s Inc., Golden State Foods, McCormick and Co., Kroger, McLane ve Tyson Foods gibi şirketler de yer alıyor.
Food Trust organizasyonunda kullanılacak olan platform IBM tarafından sunulan teknolojiye dayanıyor olacak. Teknoloji devlerinden olan IBM, kullanılacak olan sistemin 50’ye yakın farklı yemek kategorisinde 1 milyona kadar farklı ürünün verisini tutabileceğini söylüyor.
Şirketler bu teknoloji sayesinde ileride yaşanabilecek çeşitli krizleri de önlemek istiyorlar. Mesela yakın zamanda bir marul krizi yaşanmıştı ve maruldan bulaşan E.coli bakterisi ABD’nin 35 farklı eyaletinden 5 kişinin ölümüne, 197 kişinin hastalanmasına neden olmuştu.