Amazon‘un Bitcoin ve Litecoin gibi kripto para birimleri cinsinden ödeme kabul edip etmemesi konusunda uzun zamandır birçok tartışma ortaya atılmakta. Fakat bu zamana kadar şirket bu konuya iyi veya kötü hiçbir yorum yapmamakta. Son zamanlarda LendEDU tarafından yapılan bir ankette, Amazon’un rahatlıkla kendi para birimi ve bankacılık sistemi gibi finansal faaliyetlere girebileceğini göstermekte. E-ticaret devinin böyle bir adım atma ihtimali bile ilgi çekici olmakta.
Amazon Ve Finans Sektörü Güzel Bir Uyum Gibi Gözüküyor
LendEDU tarafından yapılan söz konusu anket, Amazon’un gelecekte finans dünyasında neler yapabileceğine dair ilginç ipuçları vermekte. Şirketin hemen hemen her tarakta bezi olduğu düşünüldüğünde finans dünyasına da adım atması pek de uzak bir ihtimal gibi durmamakta. Her ne kadar şirket bu alan ile alakalı neredeyse hiç ilgi alaka göstermese de yapılan anket, tüketiciler Amazon tarafından böyle bir hizmet sunulma ihtimaline oldukça sıcak bakmakta.
Aslına bakarsak Amazon müşterilerinin büyük bir çoğunluğu şirketin kendi dijital para birimi çıkarması fikrine oldukça ilgi duymakta. Böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda şirketin Bitcoin ve Litecoin gibi kripto para birimleri üzerinden ödeme ihtimalini tamamen ortadan kaldıracağı gerçeği bulunmakta fakat bu zamana kadar şirketin bu alanlarda ilgisizliği göz önüne alındığında belki de böyle bir planı hiç olmadığını da düşünebiliriz. An itibariyle Amazon’un böyle bir seçeneği hayata geçirme gibi bir planı yok ama istediği zaman böyle bir hizmeti uygulamaya koyabileceği konusu da yadsınamaz bir gerçek.
Öte yandan her ne kadar an itibariyle pek bir işe yaramasa da Amazon kendi para birimini çıkarmış bulunmakta. Amazon Coin günümüzde insanların “Dijital para birimi” denince aklına gelen kavramdan ziyade sadece yapılan belirli satın alma işlemlerinde indirim kazanılmasını sağlamakta. Fakat bunu bir tür “nakit iadesi” işlemi olarak düşünürsek bunu şirketin ileride bir adım daha ileri götürüp götürmeyeceğini hep beraber göreceğiz.
Amazon’un bir bankacılık hizmeti sunması durumunda hatırı sayılır miktarda bir grup insan buna güvenecek gibi gözüküyor. Sadece küçük bir grup insan bu fikre karşı çıkmakta fakat hem düzenli Amazon müşterileri hem de Amazon Prime kullanıcıları şirketin bu sektörde ciddi bir rekabet yaratacağına güvenleri tam. Şu anda yapılan ankete göre böylesine bir servis sunması durumunda şirketin müşterilerinin yaklaşık olarak %44.5‘i asıl banka hesapları olarak bu servisi deneyebileceklerini belirtmekteler. Tabi ki buna rağmen eğer şirketin bu sektöre atılması durumunda parlak bir geleceğin beklediği de inkar edilemez.
Ama tabi ki iş böylesine maddi hizmet sağlama noktasına gelince doğal olarak birçok farklı görüş açısı da ortaya çıkmış oluyor. Genel olarak bakıldığında mortgage’ın şirketin çıkarları ile pek örtüşmediğini fakat bireysel veya araç kredisi vermenin şirkete daha pozitif etki yaratacağı gözükmekte. Bu kadar insanın Amazon’a kişisel bilgilerine sahip olma ve hizmet sağlama açısından bu denli bir güç verme konusunda güvenmesi oldukça ilginç karşılanmakta. Çünkü gizlilik ve kişisel verilerin korunması açısından bakıldığında bir şirketin bir kişi hakkındaki hemen hemen bütün bilgilere erişimi olması pek de iyi bir şey sayılmaz.
Şimdilik Jeff Bezos‘un Amazon’un geleceği hakkında ne gibi kararlar alacağını hep beraber bekleyip göreceğiz. Finans sektörüne giriş yapmak veya kendi dijital parasını çıkarmak henüz şirketin takviminde olan bir şey değil fakat işlerin düşündüğümüzden daha hızlı gelişme ihtimali de her zaman bulunmakta. Şirket oldukça hızlı bir şekilde büyümekte ve neredeyse her bir çeyrekte yeni bir pazara açılmakta. Bu hızı göz önüne aldığımızda finansal hizmet sağlama sektörüne atılmasının da an meselesi olduğunu söyleyebiliriz.