2018 Yılından Bu Yana Kriptoyu Yasaklayan Ülke Sayısı İki Katına Çıktı
2021 yılı piyasa performansı açısından kripto para endüstrisi için iyi bir yıl olurken 2018 yılından bu yana kripto sektörünü yasaklayan ve ciddi kısıtlamalara giden ülkelerin sayısı 2 katına çıktı.
ABD’nin Kongre Kütüphanesi (LOC) tarafından ilk kez 2018 yılında yayınlanan ve düzenli olarak güncellenen “Dünyada Kripto Para Regülasyonları” raporu, kripto endüstrisine mutlak yasak uygulayan 9 ülke bulunurken örtülü yasak uygulayan 42 ülkenin bulunduğunu ortaya koydu. İlk kez 2018 yılında hazırlanmaya başlanan raporda mutlak yasak uygulayan 8 ülke ve örtülü yasak uygulayan 15 ülke bulunuyordu.
LOC raporunda mutlak yasak için, “kripto para birimleri ile işlem yapmak ve bulundurmak suç teşkil eder” tanımı yapılırken, raporda örtülü yasak için ise kripto para borsalarının, bankaların ve diğer finansal kurumların “kripto para birimleri ile işlem yapmasını ve kripto para hizmetini sunmasını yasaklar” açıklaması bulunuyor.
Mutlak yasak uygulayan 9 ülke arasında Mısır, Irak, Katar, Umman, Fas, Cezayir, Tunus, Bangladeş ve Çin bulunuyor.
Son 3 yılda kripto para birimlerini yasaklayan ve regüle eden ülke sayısında yaşanan artış gözle görülür bir şekilde artarken bazı hükümetler ise şu anda konu ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor.
2021 yılında, kripto yasağı uygulayan toplam 51 ülkenin yanı sıra 2018 yılında kara para aklamayı önleme ve terörizm finansmanı mücadele yasasının (AML/CFT) yürürlükte bulunduğu 33 ülke ise 103’e yükseldi.